Odloženo suđenje anarhistima

Beograd -- Suđenje grupi od šestoro anarhista optuženih za bacanje Molotovljevog koktela na ambasadu Grčke, odloženo je pred Višim sudom u Beogradu za 16. jun.

Izvor: Beta
Podeli

Branilac jednog od okrivljenih, advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da je od suda 16. aprila podneskom zatražila odlaganje procesa, jer je istovremeno trebalo da prisustvuje ročištu u drugom postupku, ali i zbog bolesti njenog branjenika.

"Moj klijent, Ivan Vulović hospitalizovan je na Neurološkoj klinici, ali je danas prisustvovao suđenju, koje je ipak odloženo za 16. jun", rekla je Dobričanin Nikodinović.

Ona je navela da bi na suđenju 16. juna trebalo da bude saslušan još jedan svedok, a zatim će početi iznošenje završnih reči.

Šestoro optuženih prvobitno je bila optužena za međunarodni terorizam, zbog akcije u znak protesta zbog hapšenja grčkog anarhiste, kada su na na zgradu ambasade Grčke bacili molotovljev koktel i time pričinili štetu od 18 evra.

U optužnici se navodi i da su u noći između 24. i 25. avgusta 2009. godine na zgradi ambasade crvenom bojom ispisali "A" i dodaje da su posle tog dela zajedno otišli u piceriju "Orao" u centru Beograda.

Grupa je prvo optužena za međunarodni terorizam i optuženi su u pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu proveli gotovo šest meseci, da bi Tužilaštvo potom "zbog promene činjeničnog stanja" izmenilo optužnicu koja okrivljene sada tereti za izazivanje opšte opasnosti.

Optuženi su Ratibor Trivunac (28), Tadej Kurepa (25), Ivan Vulović (25), Sanja Dojkić (20), Ivan Savić (26) i Nikola Mitrović (30).

Pritvor im je ukinut na početku suđenja, 17. februara, a svi optuženi su negirali da su teroristi i naveli da nisu imali nameru da naude Grčkoj, niti ambasadi te zemlje u Srbiji.

Optuženi Vulović rekao je da je njihova akcija imala humanitarni karatker i da je trebalo da predstavlja solidarnost sa grčkim studentom Todorosom Iliopulosom, koji je u zatvoru u Grčkoj štrajkovao glađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 149 idi na stranu