Vojvođanski zatvori prenatrpani

Pokrajinski ombudsman Dejan Janča pozvao je nadležne vlasti da što pre poboljšaju uslove smeštaja, ishrane i zdravstvene zaštite zatvorenika.

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.04.2010.

14:27

Default images

"Podsećamo da je naša država obavezna da u kazneno-popravnim domovima obezbedi uslove smeštaja uz puno poštovanje ljudskog dostojanstva lica lišenih slobode", piše u saopštenju pokrajinskog ombudsmana. Janča je ukazao da je "prenaseljenost" osnovni problem zatvora u Vojvodini.

Ombudsman je podsetio da je Evropski sud za ljudska prava u nekoliko navrata neadekvatan smeštaj, lošu ishranu i nedostatak odgovarajuće lekarske zaštite u zatvorima proglasio "ponižavajućim postupanjem", odnosno kršenjem Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

"U presudama suda okolnosti slične onima u našim zatvorima oglašene su za ponižavajuće postupanje, a države odgovornima za kršenje Konvencije, koja zabranjuje nehumano, ponižavajuće i nečovečno postupanje ili kažnjavanje lica lišenih slobode", navodi se u saopštenju.

Janča je upozorio da bi eventualne presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojima bi Srbija bila proglašena odgovornom za takve postupke, značilo i obavezu isplate naknade štete, što bi moglo imati nesagledive posledice po budžet Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: