Vojvođanski zatvori prenatrpani

Novi Sad -- Pokrajinski ombudsman Dejan Janča pozvao je nadležne vlasti da što pre poboljšaju uslove smeštaja, ishrane i zdravstvene zaštite zatvorenika.

Izvor: Beta
Podeli

"Podsećamo da je naša država obavezna da u kazneno-popravnim domovima obezbedi uslove smeštaja uz puno poštovanje ljudskog dostojanstva lica lišenih slobode", piše u saopštenju pokrajinskog ombudsmana. Janča je ukazao da je "prenaseljenost" osnovni problem zatvora u Vojvodini.

Ombudsman je podsetio da je Evropski sud za ljudska prava u nekoliko navrata neadekvatan smeštaj, lošu ishranu i nedostatak odgovarajuće lekarske zaštite u zatvorima proglasio "ponižavajućim postupanjem", odnosno kršenjem Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

"U presudama suda okolnosti slične onima u našim zatvorima oglašene su za ponižavajuće postupanje, a države odgovornima za kršenje Konvencije, koja zabranjuje nehumano, ponižavajuće i nečovečno postupanje ili kažnjavanje lica lišenih slobode", navodi se u saopštenju.

Janča je upozorio da bi eventualne presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojima bi Srbija bila proglašena odgovornom za takve postupke, značilo i obavezu isplate naknade štete, što bi moglo imati nesagledive posledice po budžet Srbije.

strana 1 od 982 idi na stranu