Homen: Preispitati odluku suda

Ministarstvo pravde podnosi inicijativu za preispitivanje odluke suda o odbacivanju optužnice protiv šest navijača za ugrožavanje sigurnosti Brankice Stanković.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2010.

18:54

Default images

Suština borbe protiv nasilja u sportu jeste ne samo da policija i tužilaštvo odrade svoj posao već da i pravosuđe izrekne adekvatnu kaznu, izjavio je za B92 državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen i najavio podnošenje inicijative za preispitivanje odluke suda.

“Mislim da je vrlo važno da se shvati ozbiljnost ove situacije, ozbiljnost pretnji i ugrožavanje bezbenosti novinarke Brankice Stanković i smatram da u ovom slučaju sud nije adekvatno procenio ozbiljnost situacije”, ocenio je Homen.

“Upravo zbog toga će Ministarstvo pravde podneti inicijativu nadležnom organu, a to je Visoki savet sudstva da preispita postupanje suda i da se primeni po prvi put nova nadležnost koju je dobio Visoki savet sudstva, a to je mogućnost izricanja disciplinskih mera protiv sudije, a koja je u krajnjoj instanci mogućnost razrešenja sudije. Inicijativa će biti podneta sutra i naravno očekujemo odluku Visokog saveta sudstva”, najavio je on.

Sudija Prvog osnovnog suda Jelena Milinović odbacila je danas optužnicu protiv šestorice navijača Partizana i to obrazložila, između ostalog, i time da skandiranje ”opasna si kao zmija, proći ćeš k’o Ćuruvija“ nije pretnja, već uvreda.

UNS i NUNS zaprepašćeni odlukom suda

Poruka "proći ćeš kao Ćuruvija" predstavlja jasnu pretnju smrću, kaže predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović. To udruženje podržava inicijativu Ministarstva pravde.

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da će odbacivanje optužnice protiv šestorice huligana koji su sa tribina pretili novinarki Brankici Stanković, osnažiti napade na sve kolege čije se izveštavanje nekome ne dopada.

Predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić zaprepašćen je odlukom sudije da "odbaci optužnicu" . I on podseća da je tom optužnicom prvi put u istoriji srpskog pravosudja novinar tretiran kao službeno lice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: