Osuda pritisaka na TV "Jedinstvo"

Beograd -- ANEM, NUNS i NDNV osudili pritiske na novopazarsku televiziju “Jedinstvo“.

Izvor: Tanjug
Podeli

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas su osudili pritiske na TV "Jedinstvo" iz Novog Pazara kojoj je gradska uprava trebalo da plati skoro četiri miliona dinara na ime presude Trgovinskog suda u Kraljevu.

Sud u Kraljevu je takvu odluku doneo zbog nepoštovanja ugovora zaključenog sa televizijom "Jedinstvo", članicom ANEM-a, kojim je toj medijskoj kući bio opredeljen iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti mesečno, za praćenje aktivnosti gradonačelnika, gradskih službi, ustanova i preduzeća.

Mediji su preneli da je gradsko prvobranilaštvo u Novom Pazaru uložilo žalbu na presudu, a da je gradonačelnik Meho Mahmutović odlučio da raskine ugovor zaključen u decembru 2008. godine.

"Razlog za posebnu zabrinutost predstavlja i činjenica da je povod da gradske vlasti prestanu sa izmirivanjem svojih obaveza prema 'Jedinstvu', te da na kraju i raskinu ugovor, po svemu sudeći politički, odnosno pokušaj da se utiče na uređivačku politiku, način izeštavanja i izbor tema i sagovornika koji će se pratiti", navodi se u saopštenju.

ANEM, NUNS i NDNV navode da se sufinansiranje javnog inforimisanja iz budžetskih sredstava mora regulisati na način koji će onemogućiti zloupotrebe i uslovljavanje plata zahtevima za favorizovanje aktuelnih vlasti i za odstupanje od važećih novinarskih kodeksa i principa nezavisnog izveštavanja.

strana 1 od 982 idi na stranu