Uhapšen Franc Kos

Na graničnom prelazu kod Osijeka je uhapšen Franc Kos, za kojim je Bosna i Hercegovina raspisala međunarodnu poternicu zbog učešća u zločinu u Srebrenici.

Izvor: Beta

Utorak, 20.04.2010.

10:58

Default images

Kos, bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, osumnjičen je za krivično delo genocida na području Srebrenice u leto 1995, odnosno za ubistva bošnjačkih zarobljenika nakon zauzeća Srebrenice. Zbog toga je za njim raspisana tzv. crvena poternica, na osnovu koje je sinoć i uhapšen.

Tužilaštvo BiH podnelo je zahtev Ministarstvu pravde BiH da traži od hrvatskih vlasti izručenje Franca Kosa, koji se sumnjiči za ratne zločine u Srebrenici.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. je potvrdio da su hrvatske vlasti na osnovu poternice uhapsile Kosa u Hrvatskoj.

Njegov advokat Duško Tomić rekao je da ga je o hapšenju obavestio Kos, koji ga je pozvao da mu bude branilac.

Tomić je kazao da će predložiti Kosu da traži izručenje Sudu BiH u Sarajevu, s obzirom na to da je optužen u Sloveniji, Hrvatskoj i u BiH.

Kako prenose ovdašnji mediji, prema Tomićevim rečima, Kos je izvesno vreme posle rata živeo u Bijeljini pod imenom Branimir Mirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: