LDP: Monopol "Srbijagasa"

LDP smatra da je odlukom Komisije za zaštitu konkurencije potvrđeno monopolističko ponašanje i poslovanje Javnog preduzeća ”Srbijagas” na štetu građana.

Izvor: B92

Nedelja, 18.04.2010.

14:27

Default images

U saopštenju ove stranke se navodi da na tržištu gasa, po oceni Komisije, ne postoji slobodna konkurencija. Posebno je opasno što povlašćeni položaj “Srbijagas” daje i kompaniji “Jugorosgas”, koja je u većinskom stranom vlasništvu, a na poslu nepotrebnog posredništva zarađuje ogroman profit od tridesetak miliona evra godišnje, smatra LDP.

Oni u saopštenju navode da je problem u tome što se “Srbijagasom”, kao i drugim javnim preduzećima, politički i neracionalno upravlja.

Menadžment, koji predvodi političar, uprkos monopolističkom položaju je doveo kompaniju u zastrašujuće dugove i obaveze od preko 170 miliona evra, iako uredno fakturiše i naplaćuje nametnute cene gasa svim građanima i industrijskim potrošačima, navodi se u saopštrenju.

To nije smetalo ni Vladi ni menadžmentu da preuzmu kompanije koje se bave informatikom, proizvodnjom stakla i da dozvole Srbijagasu da uđe u posao osiguranja, iako ni svoju osnovnu delatnost ne može da ispunjava na efikasan način.

Istovremeno, LDP traži od Komisije da konačno počne da primenjuje zakon u potpunosti i da ne toleriše više brojne druge slučajeve monopolističkog ponašanja koje uništava kupovnu moć građana i nanosi štetu ekonomiji.

Posle “Srbijagasa”, Komisija mora da ispita i povlašćeni položaj Naftne industrije Srbije, koja ima monopol u preradi i proizvodnji benzina, iako za to više ne postoje nikakvi opravdani razlozi.

Samo na tom poslu, NIS, koji je privatizovan na loš i štetan način, ostvaruje povlašćeni položaj i kontrolu tržišta, a građani Srbije plaćaju najskuplji i najnekvalitetniji benzin u okruženju.

Ako Komisija odmah ne uvede red, pošto Vlada očigledno za to nije spremna i sposobna, uskoro će sva javna preduzeća doći u poziciju JAT-a ili Železnica, najvećih gubitaša i primera neefikasnosti koji se godišnje plaća stotinama miliona evra iz budžeta.

Javna preduzeća, politički patronat i neefikasnost u njima ne mogu se večno tolerisati.

LDP smatra da je važno za srpsku ekomoniju i sve građane da u budućnosti izbegnemo ono što se upravo dešava “Jat Ervejzu”.

Bolje je da se ovi problemi odmah reše, da se “Srbijagas”, NIS i drugi tzv. giganti spreme za normalno tržište, nego da se uskoro, na nekoj novoj telefonskoj sednici Vlade i slično slučaju JAT-a, donese odluka o gašenju kompanije, bez plana i programa, i osnivanju nove u koju će ući imovina, dok će građanima na teretu ostati dugovi, gubici i ogromne obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: