Poljska: Sahranjen Leh Kačinjski

Poljski predsednik Leh Kačinjski i njegova supruga Marija sahranjeni u katedrali u kraljevskom zamku Vavel u Krakovu.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 18.04.2010.

10:03

Default images

Kačinjski i njegova supruga položeni su uz počasne plotune u sarkofag u kripti ispod Tornja srebrnih zvona, u prisustvu desetina hiljada građana i jednog broja stranih zvaničnika. Kripta gde su položeni i čuveni poljski političar i državnik Jozef Pilsucki, junak Tadeuš Košćuško i pesnik Adam Mickijevič, ostaće otvorena za posete.

Predsednik Kačinjski, supruga i još 94 putnika i članova posade poginuli su 10. aprila u blizini Smolenska, u avionu kojim je visoka poljska državna delegacija putovala na komemoraciju povodom 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, kada je sovjetska tajna policija ubila više hiljada zarobljenih poljskih oficira.

Zvona sa crkvenih tornjeva i sirene oglasile su u 14 časova masi od oko 40.000 ljudi na centralnom trgu Krakova, ali i Poljacima širom zemlje posredstvom televizijskog prenosa početka sahrane predsednika Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije.

Sahrana je počela misom u bazilici svete Marije uz zvuke Mocartovog Rekvijema a služio je umesto izaslanika Vatikana kardinala Anđela Sodana koga je omeo haos u vazdušnom saobraćaju, krakovski metropolit kardinal Stanjislav Điviš sa nekoliko desetina biskupa Poljske katoličke crkve.
Među 700 zvanica na misi je bila porodica preminulog predsedničkog para, ćerka Marta i brat blizanac predsednika, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, poljski državni vrh na čelu sa premijerom Donaldom Tuskom i predsednicima oba doma parlamenta, bivši predsednici Poljske, za Evropski parlament njegov predsednik Ježi Buzek.

Među njima je, što Poljaci posebno cene, i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev koji je ignorisao rizik i pretnju koju za avione predstavlja vulkanski pepeo koji lebdi nad Evropom i ipak nije, kao 42 od 98 najavljenih delegacija iz celog sveta, otkazao dolazak na sahranu.

"Saosećanje kakvo su nam iskazali naša braća Rusi budi nadu na zlbižavanje naša dva naroda", obratio se i zahvalio na početku mise kardinal Điviš direktno predsedniku Medvedevu.

Poljski zvaničnici su prekjuče saopštili da podaci iz "crne kutije" predsedničkog aviona pokazuju da su piloti znali da će se avion srušiti i da je nesreća neizbežna.

Mnogo svetskih lidera otkazalo dolazak

Kovèeg sa posmtrnim ostacima Leha Kaèinjskog (Beta)
Prisustvo sahrani bilo je najavilo nekoliko desetina svetskih lidera. U međuvremenu su mnogi put otkazali, zbog vulkanskog pepela koji je poremetio vazdušni saobraćaj u Evropi.

Bela kuća saopštila je da zbog rizičnih uslova letenja američki predsednik Barak Obama neće doputovati u Krakov, javljaju poljski mediji.

Ministarstvo inostranih poslova Poljske saopštilo da na sahrani neće biti ni nemačka kancelarka Angela Merkel.

Prisustvo su i otkazali predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, italijanski premijer Silvio Berluskoni, španski premijer Hose Luis Sapatero, turski predsednik Abdulah Gul, finska predsednica Tarja Halonen, predsednik Islanda Olafur Grimoson i premijer Kanade Stiven Harper i mnogi drugi zvaničnici.

Među zvaničnicima koji su uspeli da dođu su nemački predsednik Herst Keler i ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele, ukrajnski šef države Viktor Janukovicć, češki predsednik Vaclav Klaus, slovenački predsednik Danilo Tirk, rumunski predsednik Trajan Basesku i mađarski predsednik Laslo Šoljom.

Sahrani su prisustvovali i predsednici Letonije i Litvanije Valdis Zatlers i Dalija Gribauskaite.

Tadić ne putuje na sahranu Kačinjskog

Predsednik Srbije Boris Tadić otkazao je put na sahranu poljskog predsednika Leha Kačinjskog zbog prekida avionskog saobraćaja u velikom delu Evrope, saopšteno je iz kancelarije predsednika.

Vazdušni prostor iznad Srbije zatvoren je juče u 16 sati za avio-saobraćaj, zbog širenja oblaka vulkanske prašine posle erupcije vulkana na Islandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: