Jovašević gradonačelnik Kraljeva

Kandidat Pokreta za Kraljevo Ljubiša Jovašević izabran je za gradonačelnika tog grada, čime je sprečeno moguće uvođenje privremenih mera zbog blokade skupštine.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2010.

16:46

Default images

Kraljevo je danas dobilo Izvršnu vlast. Kriza vlasti će, bez obzira na današnje imenovanje gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i gradskog veća, biti izvesna bar dok Upravni sud ne donese rešenje da li je, ova sednica bila validna. Parlament je danas brojio 75 odbornika, umesto zakonitih 70.

Gradonačelnik Kraljeva je Ljubiša Jovašević, lider Pokreta za Kraljevo, a njegov zamenik Dejan Milović iz DSS-a.

Nakon višednevnih optužbi, pozivanja policije da istraži protivzakonite radnje, i sa mesta opozicije i pozicije, Kraljevo je dobilo izvršnu vlast, jer je Skupština uspela da obezbedi većinu od 39 odbornika.

Naime, izborna komisija je prihvatila predloge kandidata za nove odbornike nove koalicije i time omogućila skupštinski rad.

Na ovu odluku reagovali su odbornici koalicije Za evropsku Srbiju. Sudska praksa u nekim gradovima gde je bilo sličnih situacija pravno nikako ne može biti validna, rekla je Danijela Miletić-Miladinović, iz DS-a, inače doskorašnja članica Gradskog veća.

”Dakle na sceni je pravno nasilje, grubo kršenje zakona. Ne mogu prihvatiti čak ni verifikaciju dr Ljubiše Jovaševića za odbornika jer se to kosi sa onim što ova Skupština danas donosi kao odluku. Način na koji ovo gospodo radite samo govori o tome kako ćete voditi grad“, ocenila je Miletić-Miladinovićeva.

Sednica ipak nije mogla da protekne bez uvreda i daljih replika koje su se odnosile prevashodno na proteklo vreme. Građanima Kraljeva je tako predočeno da svi misle u interesu grada, te da uvođenje privremenih mera neće biti demokratsko.

Podsećanje na prošlogodišnju krizu vlasti, kako tvrdi Vesna Vukajlović-Nikolić iz SRS-a, koja je tada i obavljala dužnost vd gradonačelnika, samo je vraćanje priznavanja legitimiteta nepravde.

”Gospodo ovo je kraj! Lepo priznajte da ste izgubili vlast. Da li će neko ministarstvo, kako vi tvrdite, uvesti privremene mere, videćemo! Ako uvede, to neće biti pravi način vođenja demokratije u ovoj državi“, rekla je ona.

Sednica Skupštine grada je zakazana po hitnom postupku, a na dnevnom redu su bili verifikacija petoro novih odbornika i imenovanje izvršne vlasti.

Predsednica skupštine je pokušala da objasni da je zakonski moguće doneti odlkuku o imenovanju novih odbornika jer podnosilac liste slobodno raspolaže mandatima odbornika sa kojima je zaključen ugovor i samostalno odlučuje o tome kada će realizovati ovlašćenje da u ime odbornika podnese blanko ostavku.

Na ove odluke koalicija ZES, koja je do nedavno vodila grad, uložila je žalbu nadležnim organima.

Smenjeni gradonačelnik Ljubiša Simović, je još jednom podsetio o neodrživosti nove vlasti i dodao.

”Ja se nadam da će žalba koju smo uložili Upravnom sudu biti pozitivna i da će ishod ove današnje sednice pokazati nelegitimnost njenog održavanja. Danas imamo 75 odbornika koji mogu sami za sebe glasati, a znamo i to, da parlament Kraljeva čini 70 odbornika. Dalje bitno je reći to da nelogičnost proizilazi i da šest odbornika Pokreta za Kraljevo sada drži izvršnu vlast“, kaže Simović.

Iz svih navedenih razloga Koalicija ZES-a nije glasala ni po jednoj tački dnevnog reda, ali je poručila da će i dalje sa prestavnicima Vlade i Ministarstvima nastaviti dobru komunikaciju, jer pretnje koje su upućene na adresu Vlade od strane pojedinih odbornika, prema oceni odbornika ZES-a, nikako ne vode na podršku države ovom gradu.

O problemima funkcionisanja grada se gotovo nije ni govorilo, ali smo ipak čuli šta će biti dalji planovi nove Izvršene vlasti. Nju nam je predočio novi gradonačelnik Kraljeva dr Ljubiša Jovašević.

”Ono što je prvo da vidimo sa koliko sredstava raspolažemo u kasi, ja se bojim da je to malo. Sledeći korak je konačno u ovoj lokalnoj samoupravi zavedemo rad i organi koji u njoj rade, rade na pravi način i zarađuju, kao na primer poreska uprava koja samo troši”, rekao je Jovašević.

“Neke službe čemo korigovati, uspostaviti i neke nove poput ekološke i saobraćajne, jer u ovom gradu što se tiče saobraćaja vlada haos. Naravno da čemo poslove i korisne Ugovore koji su potpisali naši prethodnici nastaviti da sprovodimo u ime građana Kraljeva“, najavio je on.

Novi gradonačelnik Ljubiša Jovačević je šesti predsednik, odnosno gradonačelnik od 1996. godine od kada su i česta politička previranja. Ovu funkciju je obavljao i 2003. Godine kada su u Kraljevu uvedene privremene mere.

Matematički gledano, ni jedan njegov prethodnik nije politički dočekao kraj svog mandata. Da li će biti opet uvedene, odlučiće rešenje Upravnog suda koji u roku od 48 sati treba da proglasi ovu sednicu validnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: