Poslodavci i nova poreska politika

Poslodavci u Srbiji pozitivno reaguju na najavu smanjenja poreza na plate, ali ne i na povećanje PDV-a

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2010.

16:29

Default images

Srbiju uskoro očekuje reforma poreske politike, koja će biti brza i sprovedena u jednom koraku, najavila je ministarka finansija Diana Dragutinović. Jedna od najvećih novina ove reforme biće smanjenje poreza i doprinosa na zarade za trećinu. Time bi se podstakla proizvodnja i zaposlenost. Druga mera najavljene poreske reforme bilo bi povećanje poreza na dodatu vrednost, sa sadašnjih 18 na 22 odsto.

Na sto dinara zarade, danas država uzima još 65. Za poslodavce je, kako kažu, to bilo mnogo. Zato je najavljeno smanjenje poreza i doprinosa na plate, kao retko kada, ujedinilo privrednike i ekonomiste u oceni da je predložena mera dobro rešenje, i za državu i za poslodavce.

Međutim, i ovog puta ima "ali". Sreću kvari što uz manje poreze, iz ministarstva finansija najavljuju i povećanje stope PDV-a.

Generalni direktor koncerna "Bambi" Miroslav Miletić ocenjuje da bi smanjenje poreza na zarade uticalo na smanjenje nezaposlenosti, ali strahuje od efekata povećanja PDV-a.

“Činjenica je da bi smanjenje poreza i doprinosa na zarade pre svega omogućilo zaustavljanje rasta nove nezaposlenosti. Tek ćemo izučavati pitanje koliko bi eventualno povećanje PDV-a uticalo na rast troškova proizvodnje. Ukoliko do toga i dođe praktično se cene gotovih proizvoda bar za toliko moraju i iznivelisati”, upozorava on.

Direktor konfekcije "Mona" Đorđe Momirović kaže da je nova poreska politika sveukupno pozitivna.

“Ove mere će da znače jedan pozitiva efekat i ja ove mere podržavam. Sa jedne strane imaćemo smanjenje cene koštanja, proizvođačke cene, a sa druge strane jedno dodatno povećanje zbog uvećanog PDV-a, ali za jednu firmu koja je radno intenzivna, gde preovladava ljudski rad ovo je pozitivna mera”, ocenjuje on.

Prosečna zarada u Srbiji je oko 30 000 dinara. Na ovu zaradu trošak poslodavca, sa svim porezima i doprinosima je 49 000 dinara.

Posle novih mera poslodavac bi bio dužan da zaposlenom poveća platu na 32 000 dinara, dok bi državi plaćao oko 46 000 dinara.

To smanjenje bi otvorilo mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, ocenjuje Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta.

“Svako smanjenje opterećenja privrednicima u uslovima krize lakše će im pomoći da prežive krizu, a dugoročno će biti stabilni poreski obveznici, a to je za državu važno”, kaže Janković, ali upozorava i na posledice povećanja PDV-a.

“Sa druge strane, ako se to kombinuje sa merama da se poveća PDV ili neka druga zahvatanja onda je to nije dobra vest. Ono što bi bilo logično je da se država odrekne svojih prihoda, odnosno smanji svoje ogromne rashode”, smatra on.

Ekonomska teorija kaže da se posle krize, stopa zaposlenosti najsporije vraća na pređašnji nivo. Iz države poručuju da je suština ove reforme povećanje proizvodnje i smanjenje sive ekonomije. Tvrde da veći PDV ne bi trebalo da nas brine. Jasno je da će imati uticaja na cene, ali kako kažu, neće mnogo povećati inflaciju.

O najavljenoj promeni poreske politike zemlje možete čitati u našoj rubrici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: