Fratini: BiH ispunjava uslove

Sarajevo -- BiH je ispunila sve uslove za ukidanje viznog režima i izjavio je ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, koji boravi u zvaničnoj poseti BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli

Šef italijanske diplomatije izrazio je očekivanje da će do 23. aprila, za kada je zakazan samit NATO u Talinu, iz BiH stići "dva vrlo važna politička signala" u vezi sa ispunjavanjem obaveza za prijem u Akcioni plan za članstvo, koji ima za cilj pripremu zemalja kandidata za punopravno članstvo u severnoatlantskoj organizaciji.

Fratini je, posle susreta sa članovima Predsedništva BiH, istakao da Italija podržava put BiH prema EU i NATO-u, prenela je agencija Fena.

"U vrlo kratkom vremenu ne mogu se doneti konkretne odluke, ali smo razgovarali o političkoj volji, odnosno signalu pre sastanka u Talinu", istakao je Fratini.

Prvi "signal" koji se očekuje iz BiH odnosi se na spremnost države da uputi vojnike u međunarodnu misiju u Avganistanu, a drugi je u vezi sa uništavanjem dela vojne opreme, municije i lakog naoružanja.

Fratini je napomenuo da je Italija spremna da ojača bilateralne odnose sa BiH i da podrži izradu sporazuma dve države o zaštiti stranih ulaganja i izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

"To će sigurno dalje ohrabiti italijanske investitore koji su zainteresovani za sektor proizvodnje električne energije, odnosno obnovljive izvore energije", kazao je on.

Član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je nakon sastanka da su članovi Predsedništva iskazali jedinstveno uverenje o pitanju puta BiH prema evropskim i evroatlantskim integracijama i da su u vezi sa tim dobili i ohrabrujuće signale.

BiH je, prema Radmanovićevim rečima, i u razgovoru o odobravanju bezviznog režima za građane te zemlje, dobila "ohrabrujuću vest".

Info

strana 1 od 982 idi na stranu