Vatikan ne priznaje Kosovo zbog SPC

Vatikan nije priznao Kosovo kao državu iz obzira prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izjavio je kardinal Rimokatoličke crkve, član Papskog saveta Valter Kasper.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.04.2010.

19:04

Default images

"Mi, naravno, znamo da je Kosovo za SPC teška rana i bol. Znamo isto tako da je to kolevka i centar srpskog pravoslavlja na Kosovu. Mi to razumemo i želimo da imamo obzira prema tome", naglasio je kardinal Kasper u intervjuu Informativnoj službi Srpske Pravoslavne Eparhije Srednjoevropske (SOK Aktuel), prenosi katolička novinska agencija "Katpres".

Kasper je istakao da se Vatikan zalaže za zaštitu pravoslavnih spomenika, manastira i crkava na Kosovu i da je jako uznemiren zbog "određene kulturalne brutalnosti".

"Na Kosovu se razaraju važni istorijski, kulturni i verski spomenici. Toga ne sme biti. Ne može se na taj način izbrisati istorija", istakao je nemački kardinal.

Kasper je takođe rekao da treba pospešiti pomirenje Srba i Hrvata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: