Atelje: Glumci nisu administracija

Protest u Ateljeu 212 zbog otpuštanja u ustanovama kulture po Zakonu o broju zaposlenih u lokalnoj samoupravi. U Ministarstvu kulture kažu da nisu nadležni.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

16:51

Default images

Zaposleni u beogradskom pozorištu Atelje 212 protestovali su protiv primene Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji, kojim se predviđaju otpuštanja i u ustanovama u oblasti kulture.

Zaposleni u Ateljeu kažu da se njihov rad ne može ni po jednom osnovu svrstati u kategoriju delatnosti lokalne uprave i administracije i traže izmenu zakona. Otpuštanje viška zaposlenih u lokalnoj administraciji nije zaobišlo ni pozorišta. Tako beogradski Atelje 212, koji ima 96 stalno zaposlenih, mora da smanji taj broj za 10 odsto. Zbog toga su u ovom pozorištu odlučili da se protestnim pismom obrate javnosti i najvažnijim gradskim i državnim institucijama i zatraže da se ustanove u oblasti kulture izuzmu iz ovog Zakona.

U pismu se između ostalog navodi da se primenom ovog zakona omalovažava i degradira njihova profesija i menja odnos prema kulturi.

Zaposleni u Ateljeu 212 posebno su kritikovali ministarstvo kulture i resornog ministra Nebojšu Bradića, Odbor za kulturu Skupštine Srbije i gradski sekretarijat za kulturu, što, kako kažu, nisu podneli nijedan amandman na ovaj zakon.

Glumica Tanja Bošković smatra da se radi o proizvoljnoj i netačnoj kategorizaciji njihove delatnosti.

Zaposleni u Ateljeu se nadaju da će njihov protest naići na pozitivne reakcije i podsećaju da ta institucija spada u red onih koje ostvaruju umetničke i druge programe od značaja za Beograd.

Dalje smanjivanje broja zaposlenih, kako kažu, moglo bi da ugrozi rad pozorišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: