Atelje: Glumci nisu administracija

Beograd -- Protest u Ateljeu 212 zbog otpuštanja u ustanovama kulture po Zakonu o broju zaposlenih u lokalnoj samoupravi. U Ministarstvu kulture kažu da nisu nadležni.

Izvor: B92
Podeli

Zaposleni u beogradskom pozorištu Atelje 212 protestovali su protiv primene Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji, kojim se predviđaju otpuštanja i u ustanovama u oblasti kulture.

Zaposleni u Ateljeu kažu da se njihov rad ne može ni po jednom osnovu svrstati u kategoriju delatnosti lokalne uprave i administracije i traže izmenu zakona. Otpuštanje viška zaposlenih u lokalnoj administraciji nije zaobišlo ni pozorišta. Tako beogradski Atelje 212, koji ima 96 stalno zaposlenih, mora da smanji taj broj za 10 odsto.

Ministarstvo nenadležno

Povodom protesta zaposlenih u Ateljeu 212, u Ministarstvu kulture za B92 kažu da to ministarstvo nema ingerencije nad beogradskim pozorištima, sem nad Narodnim pozorištem i da se racionalizacija u javnom sektoru ne vrši po Zakonu o kulturi.

A član gradskog veća Beograda Darijan Mihajlović kaže za B92 da nije u nadležnosti Sekretarijata za kulturu da u Skupštini Srbije predlaže amandmane na zakone, već da usvojene zakone sprovodi.

Zbog toga su u ovom pozorištu odlučili da se protestnim pismom obrate javnosti i najvažnijim gradskim i državnim institucijama i zatraže da se ustanove u oblasti kulture izuzmu iz ovog Zakona.

U pismu se između ostalog navodi da se primenom ovog zakona omalovažava i degradira njihova profesija i menja odnos prema kulturi.

Zaposleni u Ateljeu 212 posebno su kritikovali ministarstvo kulture i resornog ministra Nebojšu Bradića, Odbor za kulturu Skupštine Srbije i gradski sekretarijat za kulturu, što, kako kažu, nisu podneli nijedan amandman na ovaj zakon.

Glumica Tanja Bošković smatra da se radi o proizvoljnoj i netačnoj kategorizaciji njihove delatnosti.

Zaposleni u Ateljeu se nadaju da će njihov protest naići na pozitivne reakcije i podsećaju da ta institucija spada u red onih koje ostvaruju umetničke i druge programe od značaja za Beograd.

Dalje smanjivanje broja zaposlenih, kako kažu, moglo bi da ugrozi rad pozorišta.

Info

strana 1 od 982 idi na stranu