Uzdržati se od antisemitskih izjava

Savez jevrejskih opština Srbije pozvao je medije da se u izveštavanju uzdrže od iznošenja antisemitskih stavova.

Izvor: Beta

Petak, 09.04.2010.

14:38

Default images

Savez je u saopštenju izdatom povodom oprečnih reakcija na prilog emitovan 31. marta na javnom servisu RTS koji je završen ocenom "Jevreji su morali i o parama", izrazio nadu da se takvi primeri neće ponavljati. Istovremeno, Savez je zahvalio državnom sekretaru u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marku Karadžiću koji je jedini reagovao na, kako je navedeno, nedopustivost tog stava.

"Usledila je iznenađujuća, veoma oštra i po našem mišljenju neopravdana osuda Karadžića od strane glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS Nenada Lj. Stefanovića, što se može tumačiti i kao podrška citiranom delu izveštaja od 31. marta", navedeno je u saopštenju uz ocenu da je izveštavanje RTS inače korektno.

Savez je naveo i da je "tvrdnja kako je Jevrejima novac najvažnija stvar na svetu veoma star i veoma korišćen antisemitski stereotip".

Posle emitovanja priloga o susretu ministarke pravde i predstavnika jevrejske zajednice koji je završen spornim citatom, Marko Karadžić je optužio RTS za govor mržnje i pozvao tu televiziju da se izvini svim Jevrejima, građanima Srbije, zbog priloga u kome su širene predrasude o toj manjini.

Stefanović je tu Karadžićevu optužbu nazvao "sramotnim pokušajem političkog lova u mutnom" koji ne zaslužuje nikakav ozbiljniji komentar RTS-a.

Takođe, RTS je emitovao izjavu jednog od učesnika razgovora sa ministarkom, Avrama Izraela, da u prilogu RTS nije bilo antisemitizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: