Al Kaida: Napadi za vreme SP

Rim, Cirih -- Al Kaida je zapretila da će tokom Svetskog prvenstva u fudbalu napasti stadione na kojima igraju reprezentacije SAD, Engleske, Italije, Nemačke i Francuske.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na sajtu ekstremističke organizacije Džihad Muštakun Lel Džanah navodi se da će u napadu eksplozivnim napravama tokom igranja fudbalske utakmice biti na stotine mrtvih. "Dok se bude igrala utakmica SAD - Velika Britanija na punom stadionu, a sve to prenosi televizija, odjeknuće eksplozija i mrtvih će biti na stotine", piše u poruci koju prenosi italijanska ANSA.

U pretnji Al Kaide se pominju i reprezentacije Nemačke, Francuske i Italije kao moguće mete napada.

"Sve ove zemlje su deo cionista koji se bore protiv islama", dodaje se u pretnji.

Grupa navodi da će koristiti eksploziv koji ne može da se otkrije metal detektorima i drugim bezbednosnim proverama.

Italijanski fudbalski savez se odmah posle objavljivanja pretnji terorističkim napadom obratio policiji te zemlje, radi preduzimanja neophodnih mera zaštite.

Valke: Pretnje ne mogu ugroziti održavanje Mondijala

Generalni sekretar Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Žerom Valke izjavio je da pretnje terorističke organizacije Al Kaida, upućene organizatorima prvenstva sveta u Južnoj Africi, ne mogu ugroziti održavanje Mondijala.

"Ne možemo zbog jedne pretnje da dovedemo u pitanje održavanje Mondijala, ne samo u Južnoj Africi, nego u bilo kojoj drugoj zemlji", istakao je Valke.

On je napomenuo da je upoznat sa pretnjama Al Kaide.

"Upravo zbog te pretnje podići ćemo nivo bezbednosti na još viši nivo, tako što ćemo sarađivati sa bezbednosnim agencijama iz celog sveta, što će garantovati potpunu bezbednost na Mondijalu", precizirao je Valke.

On je dodao da će FIFA angažovati ne samo bezbednosne službe zemalja učesnica Mondijala, već i drugih država "kako bi se izbegla mogućnost terorističkih napada".

strana 1 od 982 idi na stranu