Helikopter srušen, četvoro mrtvih

Kandahar -- Trojica američkih vojnika i zvaničnik avganistanskih vlasti su poginuli kada se srušio helikopter američkih vazduhoplovnih snaga na jugoistoku Avganistana.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je navedeno, još nekoliko osoba u helikopteru je povređeno i prevezeno je u vojnu bazu radi pružanja pomoći, a uzrok pada helikoptera se ispituje, preneo je AP. Hibridna letelica "CV-22 osprej" srušila se u provinciji Zabul dok je prevozila američke vojnike.

Potparol talibana ranije je izjavio da su ekstremisti pucali i oborili helikopter, navodi američka agencija, napominjući da su takve izjave talibana taktika koju oni koriste u pokušaju da isteraju međunarodne snage iz Avganistana.

Reč je, inače, o jednom od transportnih helikoptera kojima NATO stalno prevozi trupe ili snabdeva jedinice u zabačenim planinskim predelima bez drumova. Gubici su dosad bili relativno mali, uprkos čestoj vatri pubunjenika, i uglavnom su bili posledica teških uslova za letenje.

Pošto nemaju ručne bacače raketa i drugo protivvazdušno naoružanje, talibani upotrebljavaju uglavnom mašinsko oružje pri sletanju ili poletanju helikoptera.

Jedan od najtežih gubitaka te vrste međunarodne snage su imale 28. juna 2005, kad je poginulo 16 američkih vojnika u helikopteru specijalnih snaga MH-47 činuk, koji su srušili talibani.

strana 1 od 982 idi na stranu