Nikolić kažnjen oduzimanjem reči

Zbog psovki izrečenih na sednici Tomislav Nikolić kažnjen oduzimanjem reči do kraja skupštinskog zasedanja.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

00:10

Default images

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović je kaznila lidera naprednjaka Tomislava Nikolića oduzimanjem reči do kraja sednice koja je u toku, zbog psovke koju je izgovorio na sednici u sredu. Kako na dnevnom redu tekuće sednice ima 90 tačaka, Nikolić neće moći da govori oko 20 dana. Predsednica Skupštine zaključila je da ponašanje ostalih poslanika nije bilo za kažnjavanje.

Kolegijum skupštine rasravljao je dva sata o ponašanju poslanika tokom rasprave o Zakonu o regionalnom razovoju.

Na video-bimu, specijano upriličenom za ovu priliku, prikazan je deo rasprave tokom kojeg su poslanici vređali jedni druge ili ministra Dinkića.

Kako kaže predsednica parlamenta Slavica Đuikić-Dejanović, zaključeno je da ponašanje Tomislava Nikolić mora biti sankcionisano.

"Nakon održanih konsultacija i uvidom u stenografske beleške i televizijski snimak, nesporno je da je Nikolić na sednici 7. aprila izrekao psovku, a budući da tada nisam bila u prilici da izreknem odgovarajuću meru, sada posle utvrdjenog činjeničnog stanja izričem meru oduzimanja reči do kraja ove sednice", rekla je ona, posle sednice Kolegijuma.

Predsednica Skupštine je ocenila da je na taj način Nikolić ugrozio moralni integritet učesnika sednice i dodala da se lider naprednjaka posle toga izvinio.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić kaže da će poštovati odluku predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da mu oduzme reč do kraja tekuće sednice, ali da će koristiti pravo na repliku.

"Moram da poštujem odluku, ali neću propustiti pravo na repliku. Izgovorio sam ružnu reč kada sam mislio da je mikrofon isključen", rekao je Nikolić i dodao da se već dva puta izvinio zbog toga i da je to od njega dosta.

Šef naprednjaka je ocenio da je Dinkić u sredu u Skupštini Srbije "napravio haos", kada je SNS i njega lično uporedio sa nacistima, odnosno s Hitlerom, da je uvredio milione građana Srbije, a da se zbog toga nikome nije izvinio.

Iako se tokom sednice u sredu moglo čuti svašta, predsednica parlamenta je procenila da to nije bilo za kažnjavanje.

Poslanici, pre svega opozicije, žalili su se na ponašanje ministra Dinkića, a neki navode i da ih je on teško uvredio.

Predsednica Skuptšine, međutim, kaže da nije imala utisak da je ministar u svom nastupu bio agresivan.

Nikolić će od sutra sedeti u sali, a moći će da govori tek kada i ako ga neko pomene. Uz ovu kaznu ide i novčana sankcija od 16 000 dinara.

DSS i Nova Srbije nisu ni došli na konsultacije, a lider LDP-a Čedomir Jovanović ih je odmah napustio uz obrazloženje da neće da učestvuje u cirkusu.

Šef poslanika radikala Dragan Todorović takođe je izašao sa sednice jer je i za njega ovo bila farsa budući da se nije govorilo o deklaraciji o osudi zločina nad Srbima, kao što je bilo najavljeno.

Te kosultacije, kako je najaviča Slavica Đukić-Dejanović, biće održane sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: