Stajnberg sa zvaničnicima Srbije

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg je izjavio da je Srbija ključni partner SAD u regionu. Razgovori sa Borisom Tadićem i Ivicom Dačićem.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 08.04.2010.

08:53

Default images

"Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Srbije su odlični", ocenio je Stajnberg. On je istakao da njegova poseta Balkanu predstavlja podršku liderima u regionu za izgradnju zajedničke evropske budućnosti. Američki zvaničnik sastao se sinoć, po dolasku iz Sarajeva, sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Srbija je ključni partner SAD u regionu", rekao je visoki američki zvaničnik i dodao da SAD podržavaju Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

On je posebno istakao dobru saradnju između dve države po regionalnim pitanjima, kao i u oblasti odbrane i saradnje policija.

Visoki američki državni zvaničnik je istakao zadovoljstvo zbog napora koje Srbija i njen predsednik preduzimaju za rešavanje pitanja u regionu i za izgradnju evropske budućnosti Srbije.

Stajnberg je posebno pozdravio usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

Kada je reč o Kosovu, Stajnberg je rekao da se SAD, i pored razlika koje postoje između Vašingtona i Beograda oko pitanja statusa, zalažu za pronalažanje rešenja praktičnih pitanja građana na Kosovu.

Zamenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Džejms Stajnberg razgovarali su o političkoj situaciji u Srbiji, kao i o saradnji između dve države u borbi protiv kriminala.

Kako je navedeno u saopštenju MUP, Dačić je američkom zvaničniku preneo da je Vlada Srbije stabilna i da je želja svih koalicionih partnera da se ona održi do kraja mandata.

Tokom susreta Dačića i Stajnberga istaknuto je zadovoljstvo dosadašnjim tokom saradnje MUP i bezbednosnih struktura SAD u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, kao i to da praksu dobre saradnje treba nastaviti.

Dačić je istakao da Srbija ima dobru saradnju sa zemljama u regionu, što je osnovni preduslov za uspešnu borbu protiv kriminala.

On je, takođe, naglasio da MUP želi i dobru saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, KFOR-om, UNMIK-om i EULEKS-om , jer je cilj Srbije da se na Kosovu i Metohiji održi mir i osigura bezbednost svih građana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova daće pun doprinos ostvarenju tog cilja, naglasio je Dačić.

Tokom razgovora pomenuto je i učešće pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u mirovnim misijama EU i povećanju broja naših pripadnika u misiji na Haitiju.

Dačić se tokom razgovora zahvalio i ambasadi SAD koja kroz mnogobrojne projekte podržava rad Ministarstva unutrašnjih poslova.

U sklopu balkanske turneje, tokom koje je posetio i Sloveniju, Stajnberg će danas po podne boraviti i u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: