Međunarodni dan Roma

Obeležen Svetski dan Roma, praznik ustanovljen kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj i siromaštvo romskog naroda.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 08.04.2010.

00:58

Default images

Na sednici skupštinskog Pododbora za razmatranje pitanja u vezi sa unapređenjem položaja Roma i implementacijom Dekade Roma, ukazano je da problem siromaštva može biti rešen samo punim učešćem te populacije u političkom i društvenom životu zemlje.

Povodom Svetskog dana Roma, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić uručio je najuspešnijim učenicima romske nacionalnosti viših razreda osnovnih i srednjih škola 40 laptop računara.

"Dodeljivanjem računara želimo da otklonimo predrasude i pokažemo da je netačno uverenje da su Romi neobrazovani", rekao je ministar Čiplić i dodao da je ministarstvo i prošle godine povodom Svetskog dana Roma dodelilo računare najboljim romskim đacima.

Čiplić je ukazao da romska zajednica ima problema, ali da se ona transformisala, kao i da je sada neophodno da društvo stvori pravu sliku o njima.

Ministar je rekao dobitnicima laptop računara da oni predstavljaju "romsku elitu".

Svi dobitnici imaju odličan uspeh u dosadašnjem školovanju, a među njima ima i dobitnika nagrada sa međunarodnih, republičkih, opštinskih i gradskih takmičenja. A danas je zasedao i skupštinski Pododbor za razmatranje pitanja u vezi sa unapređenjem položaja Roma i implementacijom Dekade Roma.

Bez sistemskih rešenja i "pune participacije romske zajednice u njihovom donošenju i sprovođenju nemoguće je rešiti probleme te zajednice", rečeno je na sednici skupštinskog Pododbora.

Na sednici održanoj povodom Svetskog dana Roma istaknuto je da je siromaštvo glavni razlog socijalne i ekonomske isključenosti Roma i da su u toj populaciji najviše ugrožene žene.

Prema istraživanju UNICEF-a 45,9 odsto Romkinja se uda pre 18. godine, ne stekne obrazovanje i nema mogućnost da se zaposli.

Član Nacionalnog saveta Roma Živojin Mitrović kazao je da se saradnja vlasti i nevladinog sektora u kome su angažovani Romi svodi na "afirmativne akcije".

On je rekao da je ove školske godine u srednje škole upisano 219 Roma a na fakultete njih sto, dok je dodeljeno 170 stipendija.

"Saradnjom Nacionalnog saveta i Ministarstva obrazovanja u poslednjih šest godina u osnovne škole upisano je 913 romske dece i 620 studenata na fakultete", naveo je Mitrović.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Tinde Kovač Cerović rekla je da je država Srbija pokazala političku volju za rešavanje problema romske zajednice, kao i da postoji zakonodavni okvir, ali da je od "političke volje do realizacije dug put".

Ona je navela da prema zakonu prednost pri upisu u predškolsko obrazovanje imaju deca iz osetljivih grupa i da je to jedno od sistemskih rešenja za uključivanje Roma u obrazovni sistem.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Ljiljana Lučić kazala je da je u toku priprema novog zakona na osnovu koga će biti redefinisana dodela socijalne pomoći.

"Imaćemo za 40 odsto veći obuhvat onih kojima je namenjena", kazala je ona.

Lučićeva je navela da prema istraživanjima Svetske banke, socijalnu pomoć prima 73 odsto romskih porodica koje su aplicirale, ali da je problem što je većina Roma neinformisana i ne aplicira za pomoć.

Dubravka Šaranović Racić iz Ministarstva zdravlja navela je da je to ministarstvo od 2006. do 2009. godine sprovelo 164 projekta koja se odnose na unapređenje zdravlja Roma.

Portparol Nacionalnog saveta Roma Ivan Vasić kaže da će Dan Roma biti obeležen u svim gradovima u Srbiji, s tim što će centralni događaj biti u Beogradu, gde živi više od 100.000 Roma.

Vasić podseća da Srbija od 2005. godine predsedava dekadi Roma i da je od tada dosta učinjeno na popravljanju položaja Roma u Srbiji, ali da se i dalje mora raditi na obrazovanju, socijalnoj zaštiti, stanovanju i zaposlenju.

"Do 2008. godine bilo je upisano svega 500 učenika u srednje škole, u 2009/2010. upisano je 235 učenika. Do 2008. bilo je upisano svega 100 studenata, ove 2009/2010. upisano je 92 studenta u jednoj godini. U pedeset gradova Srbije, Romi imaju svoje koordinatore koji su sprega između romskih naselja, Roma i samouprave", kaže Vasić.

Vlada Srbije utvrdila je strategiju nastupa na Drugom evropskom samitu o inkluziji Roma koji će se danas i sutra održati u Kordobi u Španiji. Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da je integracija manjina, među kojima i Roma u društvo, jedan od uslova evropskih integracija.

"Zemlje Zapadnog Balkana, naročito Srbija i Makedonija, su zemlje u kojim postoje velike zajednice Roma tako da će dalje proširenje EU prema nama biti dodatni podsticaj Unije da ima specifičnu politiku u domenu Roma. Evropa ne menja stvari preko noći, mi smo to videli od kada smo formirali Nacionalni savet. U početku je bilo značajnih otpora da se priča o tome, jer prema samom Lisabonskom sporazumu, pitanje manjina pripada zemljama članicama, ali Romi su specifični utoliko što su oni manjina svuda, oni nemaju državu maticu”, rekao je Đelić.

On je najavio da će Srbija iz sopstvenog budžeta, ali i iz evropskih fondova finansirati projekte inkluzije romske manjine.

Kako je rekao, to uključuje i izgradnju postrojenja za reciklažu i socijalnu inkluziju Roma u Nišu, što će naročito biti značajno za Rome, od kojih čak 70 odsto živi od sakupljanja sekundarnih sirovina.

OEBS ohrabruje Rome

Šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Dimitrios Kipreos izjavio je povodom Svetskog dana Roma, da se nada unapređenju pozicije Roma u društvo Srbije i pozvao na njihovo uključivanje u reforme koje sprovodi Vlada Srbije.

Kipreos je kazao da je široko prihvaćeno učešće romske zajednice u izborima za manjinske savete, koje je pokrenula Vlada Srbije, impresivan pomak, saopštio je OEBS.

"Odlučno ohrabrujem romsku zajednicu da iskoristi svoje pravo i učestvuje u što većem broju na manjinskim izborima kako bi imala Nacionalni savet koji će raditi zajedno sa državnom vlašću u pravcu unapređenja pozicije romske zajednice. Posebno bih ohrabrio učešće žena u Savetu", rekao je Kipreos.

"Takođe, podržavamo napore za pristup Roma zdravstenoj zaštiti i obrazovanju," rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: