Đukić-Dejanovićeva o gej pravima

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović podržala je aktivnosti Gej-strejt alijanse na ostvarivanju prava gej populacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

20:19

Default images

Ona je danas razgovarala sa predstavnicima Gej-strejt alijanse Mirjanom Bogdanović i Borisom Milićevićem. Tokom razgovora dve strane su usaglasile stav da se diskriminacija i nasilje nad neistomišljenicima moraju eliminisati i osuditi. Jedna od tema razgovora bilo je Parada ponosa, za šta su od predsednice parlamenta dobili podršku.

Predstavnici organizacije su Slavicu Đukić Dejanović upoznali i sa strategijom za smanjenje diskriminacije i unapređenje slobode okupljanja.

Jedan od metoda za eliminisanje diskriminacije nad neistomišljenicima prema predsednici parlamenta je obrazovanje, dok se protiv nasilnika moraju primenjivati sankcije.

Tokom sastanka sa predstavnicima Gej strejt alijanse, koje je ocenila kao veoma konstruktivne, bilo je reči i o održavanju Povorke ponosa. Predsednica parlamenta kaže da u potpunosti podržava tu manifestacije.

"Ovogodišnja Parada ponosa je zapravo odluka koju zapravo oni treba da donesu, oni odlučuju da li je zgodno da to bude ove godine ili će proceniti trenutak u kojem će poslati one poruke koje zapravo idu na sprečavanje svakog oblika diskiminacije i različitosti. Nisam sigurna da li su oni samo sa sobom već raščistili kada će to biti i da li će to biti ove godine. Ali u svakom slučaju, svi ljudi koji žele da izraze svoj intiman stav, a posebno oni koji su u manjini, moraju da imaju podršku državnih funkiconera i ja sam jedna od tih koja im daje podršku“, kaže Đukić- Dejanovićeva.

Razgovorima su u priličnoj meri zadovoljni i predstavnici Gej strejt alijanse. Boris Milićević navodi da su predsednicu parlamenta upoznali sa akcijama koje preduzimaju kako bi bio poboljšan položaj homoseksualaca, lezbejki, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji.

"Nama je vrlo bitno da predsednica skupštine nije samo osudila nasilje nad gejevima i lezbejkama nego je stvarno lično zainteresovana da pomogne i tokom razgovora je rekl da podržava održavanje Parade ponosa i da će se na njoj i pojaviti", rekao je on.

"Za sada imamo jedan, uglavnom, pozitivan odnos političkih partija i tek treba održati ozbiljne razgovore sa Ministarstvom policije, pre svega, kao i sa drugim nadležnim organima. Najvažnije u svemu tome je da država mora da garantuje jedno od osnovnih ljudskih prava na mirno i slobodno okupljanje", kaže Milićević.

Predsednica parlamenta je najavila da bi ubuduće na dnevnom redu pojedinih skupštinskih odbora mogle da se nađu tačke dnevnog reda koje su predložili predstavnici homoseksualnih i lezbijskih organizacija.

Kako je objasnila, do toga će ipak doći kada sazreju uslovi i ukoliko to bude imalo neke formalno pravne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: