Registar zatalasao hrvatsku javnost

Beograd, Zagreb -- U Hrvatskoj afera sa objavljivanjem registra branitelja. Policija uhapsila hrvatskog blogera Marka Rakara.

Izvor: B92
Podeli

U Hrvatskoj je uhapšen Marko Rakar, poznati bloger i nesuđeni savetnik predsednika Ive Josipovića, zbog sumnje da je povezan sa objavljivanjem registra branitelja. Registar je juče obelodanjen na internetu, a zbog velikog interesovanja javnosti, posle samo nekoliko sati sajt je oboren.

Višegodišnje rasprave u hrvatskoj javnosti o tome da li registar branitelja treba objaviti prekinute su pošto je spisak anonimno objavljen na internet stranici www.registarbranitelja.com.

U registru se nalazi više od pola miliona Hrvata, a upisom imena dobijaju se svi podaci koji su do sada, na insistiranje veteranskih udruženja ili vlade, bili državna tajna.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenjuje da je objavljivanje registra "napad na pravnu državu". On kaže da jeste za objavljivanje registra, ali na zakonit način.

"Zalaganje za objavljivanje registra veterana ne znači da se to sme raditi na crno i na divlje i mislim da je riječ o jednom nasrtaju na pravnu državu, što nije dobro", izjavio je hrvatski predsednik.

Premijerka Jadranka Kosor kaže da je pokrenuta opsežna istraga i da je podignuta krivična prijava protiv nepoznatih osoba.

“Riječ je o paraobavještajnom podzemlju. Već su podignute kaznene prijave protiv nepoznatih osoba. Policija, agencije i odvjetništvo rade svoj posao. Prioritet je utvrditi tko je neovlašteno otuđio te dokumente. Važno je naglasiti da se radi o dijelovima registra, a očito je da je u njegovo razotkrivanje upetljan i netko iz sustava“, rekla je predsednica Vlade Hrvatske.

U opozicionom SDP-u kažu da obelodanjivanjem registra nije nanesena šteta braniteljima, jer su, kako navode i sami veterani tražili da on bude objavljen.

Pod sumnjom da je povezan sa odavanjem državne tajne uhapšen je Marko Rakar, poznati bloger i informatički stručnjak, koji se jedno vreme pominjao kao potencijalni savetnik Ive Josipovića.

Kako prenose hrvatski mediji, Rakar je sam otišao u policiju kako bi sve demantovao, nakon što se proširila priča da je upravo on povezan s objavljivanjem registra.

Branitelji, pogotovo invalidi imaju velike penzije, dva puta veće od prosečne, i brojne privilegije, a javnost i mediji godinama ističu da su taj status dobili i neki koji su povređeni u saobraćajnim nesrećama ili drugim mirnodopskim udesima.

Info

strana 1 od 982 idi na stranu