Uvrede, optužbe, alkotest i regioni

U parlamentu Srbije oštro tokom rasprave o regionima. Jorgovanka Tabaković tvrdi da joj je Mlađan Dinkić rekao da je džukela. To je kleveta, odgovara Dinkić.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

08:50

Default images

Skupština je, posle praznične pauze, rad nastavila raspravom o izmenama Zakona o regionalnom razvoju. Zakon predviđa da se, umesto na sedam, Srbija podeli na pet statističkih regiona koji će biti ujednačeni po broju stanovnika. Inače, rasprava o ovoj temi bila je žučna i na ivici incidenta, a najviše su pominjane reči "kriminalac" i "lažov".

Zakon o ravnomernom regionalnom razvoju ponovo je pred poslanicima. U junu prošle godine Skupština je usvojila rešenje da se Srbija podeli na sedam stastičkih regiona: Vojvodinu, Beograd, Kosovo, Južni, Istočni, Zapadni i Centralni region.

Sada se predlaže da Srbiju čini pet regiona. Spojeni su Istočni i Južni region, kao i Šumadija i Zapadna Srbija.

Ideja da se menja prvobitno rešenje pokrenuta je nakon javnog nezadovoljstva bošnjačkih stranaka koje su protestovale jer su sandžačke opštine podeljene u dva regiona. Novim rešenjem svih šest sandžačkih opština nalazi se u jednom.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić navodi da se mapa menja jer regioni nisu imali ujednačen broj stanovnika.

"Regioni u centralnoj Srbiji nisu bili ujednačeni po broju stanovnika sa regionom Vojvodine, Beograda i Kosova i Metohije, i zato smo umesto sedam predložili pet regiona koji bi bili jednake snage da bi bili uporedivi", objasnio je on.

Ni ovo rešenje nije svima po volji, a najviše primedaba dolazi iz užičkog kraja.

Raspravu su obeležile oštre kritike lidera Nove Srbije Velimira Ilića upućene Dinkiću. Osim poslanika G17 plus, u odbranu ministra stao je i LSV.

Velimir Ilić je kritikovao Dinkića, navodeći da je "uništio fabrike i gradove u Srbiji, umesto da rešava stvarne probleme, poput, između ostalih, kvaliteta pijaće vode u Banatu".

"Vi ste postali karcinom za Srbiju i mogli bi malo da se povučete. Kolika je cena otpremnine da vas negde pošaljemo, da malo živnemo i radimo? Sve je propalo, napravili ste od države lakrdiju", poručio je Ilić Dinkiću, kojeg je tokom izlaganja nazivao "genijem".

Na to je reagovao lider LSV-a Nenad Čanak, protestujući što predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović nije reagovala na Ilićevo izlaganje u kojem je "kolegu sa kojim je četiri godine sedeo u vladi" nazivao pogrdnim imenima.

"Ilić je spomenuo vodu u Banatu. Ja ne znam kad ju je poslednji put pio, jer mislim da on vodu uopšte ne pije", rekao je Čanak.

U raspravu se uključila i šefica poslanika G17 plus Suzana Grubješić, koja je rekla da će predložiti da se u parlament uvede obaveza alko-testiranja.

"Ovo je prevršilo svaku meru, vi dozvoljavate nekome čiji su saradnici pod istragom i koji će završiti u zatvoru da nekoga naziva kriminalcem. Predložiću da se u ovoj skupštini uvede alkotest i da onaj ko taj test ne prođe, ne može da prisustvuje sednicama", rekla je Grubješićeva.

Inače osnovna namera je da Zakon da pomogne građanima i lokalnim samoupravama da budu bliži pretpristupnim fondovima Evropske unije. O regionalizaciji Srbije, gostujući u Vestima TV B92, govorio je i Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam:

Oštar jezik i posle rasprave

A u Skupštini Srbije ponovo stare slike. Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković pred novinarima je protestovala jer joj je, kako tvrdi, ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao da je “džukela”.

Ministar odgovara da je poslanici rekao da “laže kao pas” i najavljuje tužbu protiv Tabakovićeve zbog tvrdnji koje je iznela o njegovoj majci.

Tužbu protiv Tabakovićeve najavljuje i državni sekretar Nebojša Ćirić, jer je u svom izlaganju pominjala i njegovog oca.

Taman smo zaboravili na kletve i uvrede koje su se u parlamentu razmenjivale, ali čini se da ni izmenjeni skupštinski poslovnik ne čini čuda.
Dinkiæ joj rekao da je ''džukela'', tvrdi Jorgovanka Tabakoviæ (Tanjug)
"Želim da uputim protest zbog vrlo neprijatne situacije koju sam prvi put doživela, a prošle godine sam napunila 50 godina, skupštinski sam poslanik od 1992. godine sa kratkom pauzom od tri godine. I prvi put sam doživela da mi u skupštinskoj sali priđe ministar i moju diskusiju završi komentarom džukelo jedna", kazala je Jorgovanka Tabaković.

Na insistiranje novinara da kaže da li je rekao Jorgovanki Tabaković da je džukela, ministar Dinkić je odgovorio da joj je rekao da laže.

"Narod kaže da laže kao pas, a ona kako je to protumačila - to je njen problem", kazao je Dinkić.

A šta je bio povod da se u parlamentu povampiri zaboravljeni rečnik? Jorgovanka Tabaković razlog vidi u pominjanju majke Mlađana Dinkića i oca njegovog državnog sekretara Nebojše Ćirića.

"Zabolela ga je činjenica o prenosu sredstava na institut gde je njegova majka zamenik predsednika upravnog odbora, o čemu postoje dokazi, o tome da je Ćirićev otac radio samo nekoliko meseci u Agenciji za privatizaciju i da je primio otpremninu o čemu takodje dokumentaciju možete primiti na nadležnim mestima", rekla je poslanica naprednjaka.

Mlađan Dinkić kaže da su to, kako se izrazio, laži na račun njegove porodice.

"Rekla je da sam uplatio iznos mojoj majci koja radi u tom i tom institutu. Moja majka je u penziji od 2007. godine i projekat o kome govori Tabaković je realizovan u doba kada je bila u penziji, ona ni dinar nije videla od tog projekta i ja lično nisam učestvovao u odobravanju tog projekta", rekao je Dinkić.

Kako je Dinkić naveo, otac Nebojše Ćirića radio je u Agenciji za privatizaciju znatno pošto ga je pozvao da radi kao državni sekretar.

"Kad je odlazio iz Agencije zbog toga što mu je sin državni sekretar nije ni dinara uzeo za otpremninu iako ima zakonsko pravo na to”, tvrdi ministar ekonomije.

Dok poslanica naprednjaka tvrdi da za sve što je rekla ima dokaze, ministar ekonomije najavljuje da će je zbog svega što je iznela u Skupštini tužiti.

Tužbu zbog klevete najavljuje i državni sekretar Dinkićevog ministarstva Nebojša Ćirić.

Strasti se nisu smirile ni posle popodnevne pauze, kada je lider naprednjaka Tomislav Nikolić prilikom isteka vremena za repliku Dinkiću izgovorio i ovo: “G*vno jedno , j*baću ti mater na replici”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: