Raste broj ubistava partnera

U Srbiji raste broj ubistava partnera ili tzv. porodičnih ubistava. Javnost ne sme da veliča zločine, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2010.

16:24

Default images

Prema podacima policije, samo od januara ove godine, ubijene su četiri žene, a počinioci su bili muževi ili vanbračni partneri. Neki od ovih zločina poslednjih meseci punili su novinske stupce, a razlozi su obično ljubomora ili neuzvraćena ljubav.

Stručnjaci upozoravaju policiju i nadležne organe da na vreme reaguju, a medije da od teškog zločina ne prave romantične priče.

“Ako ne želiš sa mnom - ubiću te” - zbog ovakvog, patološkog rezona nasilnika, samo proteklog vikenda u Srbiji su ubijene tri žene.

U samo dva dana stigla je vest da je u Gračanici muž ubio svoju ženu, inače majku troje maloletne dece, a potom su mediji izvestili i o ubistvu dve devojke iz Ćuprije.

Za ove slučajeve javnost je saznala, a postoje i oni zločini koji ne stignu do medija.

Više od dvadeset dana prošlo je od smrti Ksenije Pajčin, koju je ubio njen dečko, Filip Kapisoda, ali pojedini mediji i dalje ne prestaju da prepričavaju stravičan zločin.

U novinama se i dalje mogu pročitati naslovi o fatalnoj ljubavi koja se završila tragično ili o srpskoj verziji Šekspirovih junaka - Romea i Julije.

Sociolog Ratko Božović kaže da društvo nasilja stvara frustirane ljude koji se onda na zločin lako odlučuju. Javnost ne sme da veliča zločin, kaže Božović.

“Mislim da mediji moraju obrazlagati te pojave sa rezonom u kojem se neće opravdavati atak na drugu osobu - od toga se ne može praviti spektakl”, upozorava on.

“Tu ne bih izvodio priču o romantici, ovde o romantici nema ništa, jer ona ne poništava voljenu osobu”, podseća Božović.

Prema podacima policije, raste broj ubistava u porodici. U 2009. godini, bivši supružnici ili partneri ubili su 26 osoba. Devetnaest žrtava bilo je ženskog pola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: