Biset: Hrvatska da se izvini

Bivši kanadski ambasador u Beogradu Džejms Biset smatra da bi Hrvatska, pre ulaska u EU, trebalo da se izvini za zločine tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.04.2010.

13:43

Default images

Hrvatska bi, pre ulaska u Evropsku uniju, pored formalnih uslova, morala da ispuni i još jedan moralni zahtev - da se u potpunosti i javno izvini za svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, ocenio je Biset.

On je u autorskom tekstu u bostonskom listu "Kriščen sajens monitor", konstatovao da je Hrvatska ispunila većinu formalnih zahteva za ulazak u EU, i da njen prijem podržavaju Nemačka, kao tradicionalni saveznik, i SAD, koje ohrabruju širenje Unije na jugoistok.

"Ipak, postoji još jedan - moralni zahtev - koji Hrvatska, zbog sebe, treba da ispuni pre nego što bude primljena", ističe se u tekstu.

Hrvatska treba da bez ograda i javno prizna svoju ulogu u Drugom svetskom ratu, kao lojalnog saveznika u ostvarenju ciljeva nacista, i svoje revnosno učešće u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima, ocenio je bivši kanadski ambasador u Beogradu.

"Raštrkana, neodređena i mlitava poricanja, pod maskom izvinjenja, koja je Hrvatska koristila da bi popravila osvoj imidž poslednjih godina, se ne računaju. Ta zemlja treba da se uhvati u koštac sa svojom genocidnom ulogom na isti način na koji je to Nemačka učinila sa svojom nacističkom prošlošću", istakao je Biset.

Podsećajući da je Skupština Srbije upravo usvojila deklaraciju o Srebrenici, on naglašava da je "vreme da Hrvatska učini isto".

"Hrvatska ima dovoljno razloga da se izvinjava za zločine koje je počinila tokom sukoba na Balkanu 1990-ih godina, ali može da počne sa izvinjenjem za masovne zločine iz Drugog svetskog rata", naglasio je autor članka.

Biset konstatuje da se posle Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji, pod sloganom "Bratstvo-jedinstvo", nastojala zakopati prošlost.

"Za razliku od Nemaca, koji su prihvatili moralnu obavezu da priznaju svoje zločine počinjene pod nacističkim režimom, građani hrvatske države u Titovoj Jugoslaviji nisu osećali takvu obavezu. Zato žrtve i preživeli članovi njihovih porodica još čekaju pravdu", ukazao je bivši kanadski ambasador.

"Hrvatska mora da se očisti od svoje mračne prošlosti. Sve dok Hrvatska ne nauči da govori istinu o svojoj istoriji, za nju ne bi trebalo da bude mesta u EU", ističe se u autorskom članku u bostonskom listu "Kriščen sajens monitor".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: