Isušeno 90 odsto Aralskog jezera

Isušivanje Aralskog jezera jedna je od najvećih katastrofa koja se dešava na našoj planeti, izjavio je generalni sekretar Ban Ki Mun u Uzbekistanu.

Izvor: Beta

Nedelja, 04.04.2010.

19:44

Default images

On je pozvao centralnoazijske lidere da pojačaju napore za rešavanje tog problema. Aralsko jezero, nekad četvrto po veličini u svetu, smanjilo se za 90 odsto otkada su reke utoke preusmerene za vreme Sovjetskog Saveza kako bi se povećala proizvodnja pamuka u sušnim predelima.

Smanjenjem jezera uništena je svojevremeno snažna ekonomija zasnovana na ribolovu. Zbog isušivanjem su nastale naslage veoma slanog peska koji vetar raznosi čak do Skandinavije i Japana, a lokalnom stanovništvu ugrožava zdravlje.

Ban Ki Mun je tokom posete Uzbekistanu Aralsko jezero nadleteo helikopterom.

"Sa nasipa ništa nisam video, mogao sam samo da vidim groblje brodova", rekao je Ban Ki Mun novinarima pošto je stigao u Nukus, najveći grad u blizini Aralskog jezera.

"To je očigledno jedna od najgorih katastrofa, ekoloških katastrofa sveta. Bio sam šokiran", rekao je generalni sekretar UN.

Isušivanje Aralskog jezera jedan je od prioriteta na njegovoj šestodnevnoj turneji po pet bivših sovjetskih centralnoazijskih republika.

On je pozvao regionalne lidere da prevaziđu međusobne rivalitete i sarađuju u nalaženju rešenje za saniranje štete.

Saradnja je, međutim, otežana sporovima oko toga ko ima prava na oskudne zalihe vode u tom regiuonu i kako je treba iskoristiti.

Uzbekistanski zvaničnici su se požalili da će projekat izgradnje brane u Tadžikistanu znatno ograničiti količinu vode koja dolazi u Uzbekistan. Siromašni Tadžikistan smatra da bi hidroelektrana mogla pomoći njegovoj privredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: