Železnička nesreća u Slovačkoj

Spiška Nova Ves -- Najmanje tri osobe su poginule, a 10 je povređeno u železničkoj nesreći koja se dogodila u Slovačkoj.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Nesreća se dogodila u podne, na stanici Spiška Nova Ves, u regionu Košice, javila je slovačka agencija TASR. Do nesreće je došlo kada je električni voz od pozadi udario u putnički voz koji je stajao u stanici.

Prema prvim saznanjima, kvar na kočnicama je najverovatniji uzrok sudara. Električna teretna lokomotiva udarila je u putnički voz koji je stajao na železničkoj stanici i izbacila iz šina poslednji vagon.

Od šestorice mašinovođa koji su se nalazili u lokomotivi, trojica su poginula na mestu a jedan je prevezen u kritičnom stanju u bolnicu, dok su dvojica uspela da pre sudara iskoče iz lokomotive.

"Poslednji vagon putničkog voza izbačen je silinom udara iz šina. U njemu je povređeno deset putnika, jedan teže, dok su ostalo lake povrede", kazala je slovačkoj televiziji TA3 portparolka Slovačkih železnica Martina Pavlikova.

Na mestu su spasilačke ekipe i hitna pomoć, a mediji za sada bez zvanične potvrde pominju 20 povređenih, mahom lako.

Lokomotiva je u železničkoj stanici bila u probnoj vožnji posle remonta, a prema prvim nezvaničnim saznanjima, zakazale su kočnice i lokomotiva je umesto da uspori ubrzala i udarila otpozadi u putnički voz.

Saobraćanje vozova na toj pruzi nije zaustavljeno, već vozovi pored mesta nesreće prolaze smanjenom brzinom.

Najteža železnička nesreća u Slovačkoj dogodila se u februaru prošle godine kada je 12 ljudi poginulo, a 38 povređeno u sudaru autobusa i voza na železničkom prelazu kraj mesta Polomka, takođe u severoistočnoj Slovačkoj na pruzi za industrijski centar Košice.

Info

strana 1 od 982 idi na stranu