NVO: Nezakonit izbor Petrušićeve

Beograd -- Koalicija protiv diskriminacije i Incijativa mladih za ljudska prava osudili su predlog da se za funkciju poverenika za ravnopravnost izabere Nevena Petrušić.

Izvor: Beta
Podeli

U saopštenju tih i još desetak nevladinih organizacija navodi se da je predlog Skupštinskog odbora za ustavna pitanja da se na funkciju poverenika izabere Nevene Petrušić "nezakonit" i pozivaju se poslanici da ga odbiju i delima pokažu da je obaveza poštovanja zakona i demokratije za njih preča od suprotstavljenih partijskih naloga kojima su izloženi.

"Iako su bili upoznati sa činjenicom da Nevena Petrušić ne ispunjava uslov propisan Zakonom o zabrani diskriminacije koji se odnosi na visoke stručne i moralne kvalitete, članovi Odbora su predložili Narodnoj skupštini da je izabere za poverenika za zaštitu ravnopravnosti", piše u saopštenju.

Nevladine organizacije su navele da je Nevena Petrušić, kao dekan Pravnog fakulteta u Nišu, 16 puta povredila ustavom zajamčeno pravo na slobodan pristup informacijama svojih kolega, redovnih profesora ovog fakulteta, kao i da nije postupila po odluci poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja kojom joj je naloženo da tražiocima informacije preda podatke u vezi sa nezakonitostima u radu Fakulteta.

"Takođe, članovi Odbora su bili upoznati sa činjenicom da je skorašnjom odlukom Prosvetne inspekcije Ministarstva prosvete utvrđeno da je Nevena Petrušić u svojstvu dekanice Fakulteta učinila čitav niz povreda Zakona o visokom obrazovanju", piše u saopštenju.

Dodaje se da je odlukom skupštinskog Odbora na najgrublji način povređen Zakon o zabrani diskriminacije koji je usvojen pre godinu dana.

strana 1 od 991 idi na stranu