Vršac najbolji za investiranje

Vršac je proglašen za najuspešniju opštinu u promociji investicija u 2010. godini i dobio je prvu nagradu na takmičenju "Investirajte u Srbiji".

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2010.

18:18

Default images

Nagradu je svečano uručio potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, na završetku takmičenja koje je organizovala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Prvoplasirana opština je, osim plakete, kao nagradu dobila i posetu Investicionom sajmu u Minhenu, koju će da organizuje USAID, dok će je PKS nagraditi posetom Investicionom forumu u Nemačkoj. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj dodeliće laptop, dok će SIEPA finansirati promociju opštine u ekonomskim časopisima.

Drugoplasirana opština u promociji investicija u 2010. godini je Leskovac, dok je trećeplasirana opština Užice, a nagrade su uručili ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Obe opštine dobile su studijsko putovanje u grad Osborn u državi Alabama i mogućnost da posete Investicioni sajam u Minhenu.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je izjavio da je privlačenje investicija potrebno za političku stabilnost, efikasnu državu i izgrađenu infrastrukturu i da Srbija ima ispunjen u potpunosti samo prvi uslov.

Dinkić je podsetio da je potrebno ukinuti složene administrativne procedure koje otežavaju poslovanje i istakao da se preporuke koje su tim povodom usvojene sporo sprovode.

On je podsetio da se strani investitori koji dolaze u Srbiju interesuju najviše za ulaganja u opštine koje se nalaze na Koridoru 10 i da je zadatak lokalnih samouprava da se angažuju na izgradnji lokalne infrastrukture i regionalnih puteva.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić naglasio je da je potrebna veća inicijativa opština i da jedino zahvaljujući tome opštine mogu da konkurišu za sredstva iz evropskih fondova. "Oko 40 odsto budžeta EU odnosi se na projekte lokalnih samouprava", podsetio je on.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić istakao je i da se stepen efikasnosti jedne opštine meri brzinom izdavanja građevinskih dozvola.

On je naveo da postoje opštine koje su još veoma spore u izdavanju dozvola i podsetio da će se zbog te sporosti (u dobijanju dokumentacije od lokalnih javnih preduzeća) omogućiti investitorima da grade sa lokacijskom dozvolom sve do krovnog, konstruktivnog sklopa, kada će biti neophodno da investitor poseduje i građevinsku dozovolu.

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik ocenila je da Srbija može da postane investiciona destinacija u Evropi, ali da je potrebno da ispuni dva neophodna koraka - da završi reforme koje pomažu onima koji žele da posluju u Srbiji i da na odgovoran način da do znanja investitorima zbog čega treba da ulažu u našu zemlju.

Takmičenje koje je treći put u Srbiji organizovala američka organizacija USAID trajalo od 1. do 31. marta, a u njemu je učestvovalo 26 opština.

Podeljene su nagrade i u drugim kategorijama kao što su nagrada za najbolji promotivni materijal koja je otišla opštini Subotica, najbolji predstavljeni ekonomski podaci - opština Novi Sad i za najbolji partnerski poduhvat - opština Bujanovac.

Opština Niš dobila je nagradu za najbolji sajamski nastup, a dodeljena je i nagrada pojedincu za najviše iskazani angažman i zalaganje za lokalni razvoj Zdravki Kovačević iz Smedereva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: