Cvetković: Izvozom do radnih mesta

Tri glavna problema sa kojima se Srbija suočava su niska konkurentnost, nedovoljno orijentisanje privrede ka izvozu i nezaposlenost, izjavio je Mirko Cvetković.

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2010.

01:13

Default images

Jedan od razloga je, prema njegovim rečima, učešće izvoza u bruto društvenom proizvodu, koji je ispod 20 odsto, dok u drugim zemljama prelazi 50 procenata. Cvetković je rekao da je povećanje izvoza ključni uslov za obezbeđivanje privrednog rasta i novih radnih mesta.

Premijer nije zadovoljan ni pozicijom koju Srbija zauzima na listi privredne konkurentnosti na listi Svetskog ekonomskog foruma.

"Jedna poruka je da smo mi izgubili na konkurentnosti, u poređenju sa 133 zemlje mi smo pali na 93. mesto. Dva su tu pitanja - da li mi realno jesmo 93. od 133 zemalja i zašto smo u godini krize, kad su nam s jedne strane rejtinzi porasli, izgubili taj rang. Ne samo što smo na 93. mestu, gledano ukupno, loše rangirani već ako se uporedi region, na našu žalost, iza nas se nalaze samo dve zemlje, Albanija i BiH", rekao je premijer Cvetković prilikom obraćanja na menadžerskom forumu u Mokroj gori.

Jedan od načina za podizanje konkurentnosti privrede i smanjenje nezaposlenosti Cvetković vidi u većem angažovanju srpskih menadžera.

Direktor beogradskog Ekonomskog instituta Aleksandar Vlahović deli premijerovo mišljenje, ističući da je za uspeh u tome veoma važna njihova obučenost.

"Smatramo da postoji ogroman prostor za unapređenje ove oblasti koja bitno doprinosi školovanju kvalitetnih menadžera. Videli smo da postoji jedno zaista tržište menadžementa ili menadžera u Srbiji i da podaci pokazuju da postoji potreba za unapređenjem i tehničkih znanja, i sa druge strane, veština. Nadam se da je ovo početak jednog uspešnog projekta koji ćemo u narednom periodu dograđivati”, kazao je Vlahović.

Na dvodnevnom ekonomskom forumu na Mokroj gori, koji se završava danas, učestvuju generalni direktori domaćih i međunarodnih kompanija, predstavnici države, asocijacija privrednika i obrazovnih institucija javnog i privatnog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: