Odložen izveštaj o Benazir Buto

Islamabad -- Pakistan je odložio predaju izveštaja UN o uslovima u kojima je došlo do ubistva bivše premijerke te zemlje, Benazir Buto.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Predaja je odložena kako bi bilo dovoljno vremena da se u njega unesu informacije o upozorenjima koja su bivšoj premijerki uputile tri zemlje", saopštio je portparol pakistanskog predsednika Asifa Alija Zardarija.

"Zatražili smo da budu obuhvaćena i stanovišta tri zemlje koje su upozorile Buto da treba da preduzme posebne mere opreza jer su imale informaciju da će biti ubijena", izjavio je portparol Farhatulah Babar, ne precizirajući o kojim je zemljama reč, javio je Rojters.

Izveštaj o istrazi koju je pre devet meseci započeo tročlani panel UN trebalo je da juče bude predat generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, ali je pakistanski predsednik, udovac Benazir Buto, zatražio da se njegovo objavljivanje odloži do 15. aprila.

Pakistanski ministar za informacije Kamar Zaman Kaira izjavio je juče da je odlaganje zatraženo kako bi panel UN mogao da dobije izjave dvojice neimenovanih bivših državnih lidera koji su svojevremeno upozorili Benazir Buto da bi joj život mogao biti ugrožen.

Bivša premijerka je ubijena 27. decembra 2007. godine, a panel UN je formiran prošlog juna na zahtev pakistanske koalicione vlade, na čijem čelu je Pakistanska narodna partija Benazir Buto.

Mandat panela u trajanju od šest meseci već je produžen za tri meseca zbog obimne istrage.

Svet

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Dogovor o sankcijama Iranu

London -- Šest vodećih svetskih sila dogovorile su se da u narednih nekoliko dana započnu rad na novim sankcijama za Iran zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Svet sreda 31.03. 20:07 Komentara: 6

Referendum u Iraku

Bagdad -- Frakcija Moktade al Sadra konsultovaće irački narod putem referenduma o tome kog kandidata za premijera da podrži, saopštili su predstavnici te frakcije.

Svet sreda 31.03. 17:42 Komentara: 0
strana 1 od 252 idi na stranu