Rastureni protesti u Rusiji

Moskva -- Ruska milicija rasturila je proteste protiv vlade u Moskvi i Sankt Peterburgu i uhapsila nekoliko desetina demonstranata.

Izvor: Beta
Podeli

Oko 200 demonstranata koji su se okupili na Nevskom Prospektu u centru Sankt Peterburga uzvikivalo je "Rusija će biti slobodna" i "Ustav!", ali ih je policija veoma brzo rasterala, uhapsivši oko 30 demonstranata.

U centru Moskve, gde je nekoliko desetina aktivista pokušalo da održi miting u znak protesta zbog čestih zabrana okupljanja opozicionara, milicija je uhapsila 30 osoba, uključujući i opozicionog lidera Eduarda Limonova.

Opozicija već nekoliko meseci protestuje 31. dana u mesecu, želeći da tako skrene pažnju na 31. član ruskog ustava koji garantuje pravo okupljanja.

Za razliku od prethodnih okupljanja, opozicija je danas bila manje kompaktna, jer su neki aktivisti iskoristili proteste da odaju poštu žrtvama terorističkih napada koji su se u ponedeljak desili u moskovskoj podzemnoj železnici.

U Sankt Peterburgu se ogranak Jedinstvenog gradjanskog fronta iz tog grada odvojio od ostalih opozicionara i krenuo u šetnju kojom je javnost upozorio na moguće korišćenje nedavnih terorističkih napada za dalja gušenja sloboda.

"Ukoliko neko želi da uspostavi bezbednost na uštrb slobode, neće postići ništa", rekla je Olga Kurnosova, šefica Jedinstvenog gradjanskog fronta za Peterburg.

U dva bombaška napada u jutarnjem špicu ubijeno je 39, a povredjeno više desetina putnika u moskovskoj podzemnoj železnici.

U isto vreme kada je opozicija održavala proteste protiv vlasti, u centru Moskve se na istom trgu okupilo oko 1 500 provladinih mladih aktivista, koji su održali miting protiv terorizma.

Neki aktivisti, medju kojima su bili i opozicioni lider Boris Nemcov i borac za ljudska prava Ljudmila Aleksejeva, otišli su na stanicu podzemne železnice Park kulture, koja je pored stanice Lubjanka bila na meti bombaških napada.

Pošto su položili cveće na mestu ekspolozije, nepoznati čovek je prišao 83-godišnjoj Aleksejevoj i udario je u glavu, posle čega ga je milicija uhapsila.

Svet

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Dogovor o sankcijama Iranu

London -- Šest vodećih svetskih sila dogovorile su se da u narednih nekoliko dana započnu rad na novim sankcijama za Iran zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Svet sreda 31.03. 20:07 Komentara: 6

Referendum u Iraku

Bagdad -- Frakcija Moktade al Sadra konsultovaće irački narod putem referenduma o tome kog kandidata za premijera da podrži, saopštili su predstavnici te frakcije.

Svet sreda 31.03. 17:42 Komentara: 0
strana 1 od 252 idi na stranu