Dogovor o sankcijama Iranu

London -- Šest vodećih svetskih sila dogovorile su se da u narednih nekoliko dana započnu rad na novim sankcijama za Iran zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je neimenovani izvor rekao Rojtersu, predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Rusije postigli su dogovor sa Pekingom tokom konferencijskog razgovora. "Postignut je dogovor sa Kinom da rad na rezoluciji Saveta bezbednosti (Ujedinjenih nacija) započne u sledećih nekoliko dana", rekao je ovaj izvor.

"Ovo je velika pobeda za Sjedinjene Države i Evropljane. Kina je načinila velike korake", istakao je isti izvor, koji nije izneo više detalja o postignutom dogovoru.

Diplomate kažu da Kina polako pristaje uz mišljenje ostalih svetskih sila uključenih u pregovore o Iranu da protiv Teherana treba uvesti novi set sankcija.

Iako bi četiri zapadne sile želele da se rezolucija usvoji već sledećeg meseca, pre konferencije UN o neširenju nuklearnog oružja koja će biti održana u maju, pregovori o novim sankcijama za Iran verovatno će se odužiti bar do juna.

Svetski lideri optužuju Iran da razvija nuklearno oružje, dok Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namenu.

Svet

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Referendum u Iraku

Bagdad -- Frakcija Moktade al Sadra konsultovaće irački narod putem referenduma o tome kog kandidata za premijera da podrži, saopštili su predstavnici te frakcije.

Svet sreda 31.03. 17:42 Komentara: 0
strana 1 od 252 idi na stranu