Potraga za kapetanom Draganom

Sidnej, Zagreb -- Australijska policija traga za Draganom Vasiljkovićem, poznatijim kao kapetan Dragan, nakon što sud u Sidneju odlučio da bi mogao da bude izručen Hrvatskoj.

Izvor: B92, FoNet
Podeli

Vasiljković je državljanin Australije, gde koristi ime Danijel Sneden, i juče se nije pojavio pred sudom. Policija nastavlja potragu za Snedenom, saopštio je državni tužilac, javlja DPA. Na početku suđenja je pedesetpetogodišnji Vasiljković predao pasoš vlastima. U Hrvatskoj je on optužen za mučenje i ubijanje zarobljenih vojnika i policajaca.

Vasiljković je 2006. uhapšen i proveo je u Sidneju tri godine iza rešetaka. Borio se protiv izručenja tvrdeći da u Hrvatskoj ne može da računa na pošteno suđenje, sa čim se sud složio u septembru, kada je Vasiljković pušten na slobodu, ali je Vrhovni sud naložio ekstradiciju.

Hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović rekao je za B92 da je Hrvatska upozorila vlasti Australije na mogućnost da Vasiljković pobegne, jer ima dvojno državljanstvo, i srpsko i australijsko, pa samim tim i dva pasoša.

Šimonović je još jednom ponovio tvrdnju da bi Vasiljković u Hrvatskoj imao fer suđenje, što je svojom najnovijom odlukom potvrdio i australijski Vrhovni sud.

Ne isključuje, međutim, mogućnost da Vasiljković, ako do takvog spleta okolnosti dođe, bude procesuiran u Srbiji.

"Ako bi se Vasiljković nalazio u bekstvu i kada bi došao na teritoriju republike Srbije, prema zakonodavstvu Srbije, koje kaže da nema izručivanja državljanja drugim zemljama, onda bi se saradnjom državnih tužilaštava kazneni spis bi ustupljen na postupanje Srbiji i tada bi vredeo princip- ili izruči ili sam sudi", kaže Šimonović.

strana 1 od 31 idi na stranu