Malović: Poternica, pa izručenje

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da će zahtev za izručenje Petera Egnera biti podnet nakon odluke suda o raspisivanju poternice za njim.

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2010.

13:57

Default images

Malovićeva je razgovarala sa predstavnicima Jevrejske opštine Beograd o brojnim otvorenim pitanjima i postupcima koji postoje na nivou tužilaštva, pre svega o slučaju Petera Egnera koji je u Srbiji osumnjičen za organizovanje i podsticanje genocida tokom Drugog svetskog rata.

"Istraga protiv Petera Egnera još uvek je u toku. Očekujem određenu reakciju suda. Ministrastvo pravde će, čim dobije odluku suda o raspisivanju poternice ukoliko do nje dođe naravno reagovati", kazala je Malovićeva.

Ona je rekla da je o slučaju Egner već bilo razgovora sa predstavnicima Ambasade SAD i da će nakon zvanične odluke suda ti razgovori biti intenzivirani, podsećajući da je saradnja Srbije i SAD u oblasti pravosuđa veoma dobra.

Ministarstvo pravde će, kako je istakla, učiniti sve da se Egner nađe u Srbiji, da bude priveden pravdi, da mu se obezbedi pravično suđenje i kroz dokazni postupak se otkrije i ustanovi istina o tome šta se sve dešavalo tokom Drugog svetskog rata.

"To je veoma bitno s obzirom na univerzalno pravilo da ratni zločini ne zastarevaju. Interes države jesu jevrejske zajednice sa kojima smo u prijateljskim odnosima i saradnja sa njima odvija se na izuzetno visokom nivom", istakla je ona.

Predstavnici Jevrejske opštine Beograd istakli su da su naišli na razumevanje ministarke pravde povodom slučaja Egner, ali i drugih brojnih probleme koji se tiču jevrejske zajednice.

Predstavnik Jevrejske opštine Beograd Avram Izrael rekao je da su danas učinili prvi korak da u sklopu reforme pravosuđa "dodatno mole, zahtevaju, insistiraju da se postupak izručenja i privođenje pravdi osumnjičenog Egnera ubrzaju".

Izrael je podsetio da je Egner pri kraju devete decenije života i da jevrejska zajednica želi da mu se sudi u Beogradu za sve što je učinio Jevrejima Beograda.

"Njemu ne gine, ne izostaje mu sud onaj gore, najviši, ali voleli bismo da ga vidimo ovde i da sa tom presudom putuje dalje", kazao je on.

On je kao jedan od problema koji dotiču Jevereje naveo i knjige antisemitske sadržine ocenivši da je to "još jedna kapisla" koja ne doprinosi smanjenju tenzija i boljem saživotu svih naconalnih manjina na ovim prostorima.

"Danas smo svedoci da preko 50 knjiga antisemitske sadržine se nalazi u slobodnoj prodaji u Beogradu i u Srbiji. Više prijava Saveza jevrejskih opština Srbije tužilaštvu ostao je bez bilo kakvog odgovora i inicijativa da se to spreči", kazao je on.

Izrael je dodao da su u razgovoru sa ministarkom pravde naišli na razumevanje oko potrebe donošenja Zakona kojim se kažnjava i zabranjuje negiranje holokausta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: