Tadić: Distanciranje od zločina

Usvajanje Deklaracije o Srebrenici je veliki doprinos demokratizaciji Srbije i regionalnom pomirenju, izjavio Boris Tadić.

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2010.

12:30

Default images

Usvajanjem Deklaracije o Srebrenici Skupština Srbije i srpski narod pokazuju da se jasno distanciraju od tog monstruoznog zločina i da ne stoje iza njega, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić. On smatra da je usvajanje deklaracije veliki doprinos demokratizaciji Srbije i regionalnom pomirenju i navodi da mu je žao što nije usvojena ranijih godina.

Tadić kaže da njegov odlazak u Srebrenicu i jučerašnja deklaracija govore nedvosmisleno o političkim vrednostima Srbije kako ona vidi susede region i zajedničku evropsku budućnost.

Tadić kaže da je usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici veliki dan za Srbiju.

“Tim aktom Skupština Srbije, građani Srbije i srpski narod jasno su pokazali da se distanciraju od tog monstruoznog zločina i da ne stoji iza njega“, ocenjuje predsednik.

“Parlament i država koji imaju snage da se odrede prema žrtvama drugog naroda pokazuje svoju veličinu i snagu, pokazuje da pripada našoj zajedničkoj evropskoj civilizaciji i istovremeno doprinosi vlastitoj kulturi i vlastitim vrednostima“, smatra on.

Tadić kaže da nije bilo nikakvih pritisaka niti obećanja iz Evropske unije radi usvajanja deklaracije.

Predsednik nije nezadovoljan ni činjenicom da je Deklaraciju podržalo samo 127 poslanika iako je priželjkivana šira podrška.

“U sportu kada pobedite sa jednim poenom razlike ostaje ta pobeda i samo se ona računa. I u politici kada ostvarite jednu ovakvu pobedu samo se ona računa i ona ostaje“, podseća Tadić.

“Biće analitičara koji će ovom događaju davati različito značenje. Biće i onih koji će imati dobru nameru i onih koji će imati rđavu nameru i to ne treba da nas uznemirava“, poručuje on.

Predsednik Tadić ne veruje u mogućnost da deklaracija posluži kao osnov novih tužbi protiv Srbije.

Ona bi, smatra, trebalo da posluži pomirenju u regionu. Tadić očekuje da i druge zemlje sličnim deklaracijama osude zločine koji su počinjeni nad Srbima.

Lider socijalista i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je da deklaracija o osudi zločina u Srebrenici ističe državne i nacionalne interese i štiti Republiku Srpsku.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije takođe rekao da će se o deklaraciji koja bi osudila zločine nad srpskim i drugim narodima u bivšoj Jugoslaviji verovatno raspravljati na vanrednoj sednici parlamenta posle vaskršnjih praznika, "odnosno kada tekst bude usaglašen".

Dačić očekuje da će tekst te deklaracije biti prihvatljiv za najveći broj poslanika.

On je dodao i da su autori teksta te deklaracije "isti oni koji su pisali prvu deklaraciju" i ponovio da je stav SPS-a da treba osuditi sve zločine koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije.

Poslanik SDU Žarko Korać izjavio je, gostujući u Kažiprstu B92, da je rezolucija kojom se osuđuje zločin u Srebrenici maksimum koji je ova Vlada mogla da napravi.

Uprkos činjenici da nije glasao za rezoluciju zato što se nigde ne pominje da je u Srebrenici počinjen genocid, Korać kaže da je usvajanje rezolucije važan korak, ali i da Srbija neće moći da pobegne od toga da jasno izrazi svoj odnos prema zločinu u Srebrenici.

"Ovde je nedostajalo hrabrosti da se izgovore te reči, meni je jasno da vi ne možete, ne branim ja to, nemoj slučajno neko da pomisli da branim, da vi ne možete kad imate koaliciju sa SPS-om, izvinite ta stranka nikada se nije odrekla svoje prošlosti, ona sad u nekoj praksi to pokušava da promeni, ona nije imala trenutak jednog istorijskog diskontinuiteta sa svojom prošlošću ili imate Palmu koji je bio u stranci Željka Ražnatovića Arkana, prosto sa takvim ljudima, ali to nije moj problem, to je problem vladajuće koalicije, mene to ne interesuje", smatra Korać.

Usvajanjem Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici Srbija je načinila iskorak, a deklaracijom o osudi zločina nad Srbima, što se očekuje da će učiniti druge zemlje u regionu, biće još jedan pomak napred ka pomirenju, izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da proces pomirenja u regionu neće biti ni lak ni brz, posebno ne u uslovima teške ekonomske krize.

"U uslovima kada se zemlja suočava sa jakom ekonomskom i socijalnom krizom, pojedine političke stranke misle da retorikom prošlosti mogu da podignu svoj politički rejting", kazao je Ljajić, osnivač Sandžačke demokratske partije koja u Skupštini Srbije ima četiri poslanika.

Ljajić je ocenio da je jučerašnja rasprava o Deklaraciji o osudi zločina u Srebrenici, nažalost, pokazala da se još bavimo retorikom koja podiže političke i druge tenzije.

Ministar veruje da Deklaracija nije usvojena radi međunarodne zajednice, kao i da Srbija ne treba da čini bilo šta samo zato što to od nje neko traži.

"Srbija je to učinila zbog svojih interesa, čime je stavila tapiju na mesto koje joj pripada kao vodećoj zemlji u regionu", uveren je Ljajić koji je osnivač i Socijaldemokratske partije Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: