Invalidi čekaju na povraćaj PDV-a

Po zakonu invalidu koji kupi automobil država za dva meseca mora da vrati PDV. Velimir Radović je jedan od hiljadu tri stotine invalida koji čekaju na to.

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2010.

16:21

Default images

U praksi, sada se vraća PDV onima koji su zahtev predali pre godinu i po dana. Velimir Radović je kupio automobil prošle godine u aprilu i odmah podneo zahtev za vraćanje poreza, nije ga dobio, a na kursnim razlikama, tvrdi, izgubio je nekoliko desetina hiljada dinara.

Od nemila do nedraga. Tako bi se najslikovitije mogla ispričati priča o odnosu države prema invalidima i njihovom pravu koje im zakon garantuje.

"Na svaki moj telefonski poziv, kada će biti, kažu mi nemamo sredstava, nama je smanjen budžet. isplaćuje te za 2008. Kada ja mogu da se nadam? Kaže u najboljem slučaju 2011“, kaže Radović.

Kako bi pokušali da nađu rešenje savez slepih je inicirao razgovor sa ministarstvima finansija i socijalnog rada. Rezultata nema.

"Oni kažu da je situacija finansijska nepovoljna i da teško to može da se radi brzo i efikasno“, rekao je sekretar Saveza slepih Dragiša Drobnjak

Zašto povraćaj PDV-a invalidima kasni, ko je zbog toga odgovoran i da li se radi nešto da se taj problem reši, odgovor smo pokušali da dobijemo od nadležnih, ministarstva finansija. Iako smo sagovornika tražili nekoliko dana rečeno nam je da samo jedna osoba u celom ministarstvu može da nam odgovori na ova pitanja, ali da je službeno odsutna.

Naknadno su nam rekli da ipak nisu nadležni oni, nego ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Međutim, u tom ministarstvu kažu da se preko njih vrši samo isplata, ali da to mora da odobri ministarstvo finansija. Priča o nadležnostima dugo traje, a invalidi i dalje ostaju bez novca koji im po zakonu pripada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: