SRS za odbor o privatizaciji Luke

SRS podneo predlog za osnivanje skupštinskog anketnog odbora za ispitivanje činjenica vezanih za privatizaciju Luke "Beograd".

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.03.2010.

16:17

Default images

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović je rekao da su radikali taj predlog uputili juče i da smatraju da bi predstavnik anketnog odbora trebalo da bude on kao i da bi u radu tog tela trebalo da učestvuju predstavnici svih partija.

On je naveo da informacije koje su se čule na nedavno održanoj sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost o privatizaciji luke "Beograd" predstavljaju dovoljan razlog za osnivanje anketnog odbora.

Prema njegovim rečima, u prilog formiranju tog skupštinskog tela ide i materijal koji je o privatizaciji luke "Beograd" šefovima poslaničkih grupa dostavila predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

Todorović je dodao da je iz materijala vidljivo da je pri privatizaciji luke "Beograd" postojala mogućnost da je došlo do "pranja novca" i da su "predstavnici vlasti bili korumpirani".

Savet spreman da pruži pomoć

Raspravom o spornim pitanjima vezanim za preuzimanje akcija Luke Beograd, Skupština Srbije bi pružila podršku državnim organima da rade po zakonu, nezavisno od interesa finansijskih i političkih centara moći, ocenio je danas Savet za borbu protiv korupcije.

Savet je spreman da pruži parlamentu svu pomoć ukoliko se pokrene skupštinska rasprava o problemima sistemske korupcije, navedeno je u pismu koje je predsednica Saveta Verica Barać uputila predsednici skupštine Slavici Đukić-Dejanović i svim poslaničkim klubovima.

U pismu se navodi da je "Savet prethodnih godina analizirao fenomene dominantne sistemske korupcije kao ozbiljne pretnje za razvoj i jačanje demokratskih institucija u Srbiji, i da su predstavnici Saveta hteli o tome da raspravljaju na Odboru za odbranu i bezbednost 22. marta, koji, međutim, nije održan".

"Savet je nameravao da ukaže Odboru na dva ozbiljna problema koja proizilaze iz nezakonitog postupanja u privatizaciji Luke Beograd", piše u saopštenju.

Savet za borbu protiv korupcije smatra da su prodajom akcija Luke Beograd 2005. godine, privatizacijom drugih luka u Srbiji i donošenjem Zakona o planiranju i izgradnji, postepeno stvarani uslovi da se lučko zemljište, osim novosadske luke, pretvori u privatnu svojinu.

Iz Saveta za korupciju ukazuju da je višegodišnje donošenje štetnih odluka dovelo do opasnosti da Srbija uskoro ostane bez svih luka na Dunavu, što je, kako je ocenjeno, privredni, saobraćajni, ali i bezbedonosni problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: