Stajnberg: Napredak Srbije

SAD su ohrabrene koracima koje je Srbija, u proteklih godinu dana, preduzela na putu integracije u Evropsku uniju, kaže američki zvaničnik Džejms Stajnberg.

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2010.

01:01

Default images

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg najavio je da će iduće nedelje, od 6. do 8. aprila, posetiti Sloveniju, BiH, Srbiju i Kosovo kako bi nastavio da prati napredovanje regiona u ostvarenju evroatlantskih integracija i preneo podršku Vašingtona tom procesu.

Stajnberg je rekao da je administracija američkog predsednika Baraka Obame od početka predana izgradnji stabilnog i prosperitetnog Balkana, i da pomaže svim zemljama regiona da ostvare svoje evropske aspiracije.

"Takođe sam ohrabren, posle razgovora koje sam vodio, uključujući i nedavni susret sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova u Vašingtonu, da Srbija razume značaj saradnje sa Haškim tribunalom, što je ključno za njenu buduću integraciju u evroatlantsku zajednicu".

On je podsetio da je glavni tužilac Haškog tribunal Serž Bramerc u izveštaju UN, u decembru, naveo da je zadovoljan saradnjom Srbije i ocenio da je to važan korak.

"Ali očekujemo da će Beograd nastaviti da se koncentriše na saradnju sa Haškim tirbunalom i uložiti sve napore da preostali optuženi, Ratko Mladić i Goran Hadžić, budu uhapšeni i predati sudu", izjavio je Stajnberg.

On je potvrdio da će tema razgovora biti i pitanje nezavisnosti Kosova.

"Želimo da pričamo o izgradnji mostova između dve zajednice na Kosovu. Svesni smo da, uprkos formalnim razlikama, postoji zajednički interes. Važno je da radimo na način koji neće doprineti nestabilnosti u regionu i zato ćemo se fokusirati na pragmatični nivo saradnje i jačanje dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je Stajnberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: