Zilkić: Ne utičemo na deklaraciju

Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić rekao je da ne želi da na bilo koji način utiče na sadržinu i način usvajanja deklaracije o zločinu u Srebrenici.

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2010.

15:15

Default images

Zilkić je rekao da je nužno da se deklaracija što pre usvoji, kako bi se "sprečilo politiziranje tragedije ljudi u Srebrenici i kako pojedinci ne bi ubirali nekakve poene na njihovoj nesreći".

"Islamska zajednica nije ni konsultovana po ovom pitanju, to je stvar parlamenta, a medjunarodne odluke su jasne po tom pitanju. Mi se ne možemo izjašnjavati o tome da li prihvatamo ili ne prihvatamo Predlog deklaracije o Srebrenici", rekao je Zilkić.

On je izrazio nadu da će se nakon usvajanja deklaracije o Srebrenici medjudržavni odnosi Srbije i susednih zemalja popraviti.

On je naglasio da je nužno da deklaracija što pre bude doneta kako bi se predupredilo politiziranje tragedije žrtava i kako pojedinci na njihovoj nesreći ne bi ubirali političke poene.

Upitan da prokomentariše predstojeće izbore za nacionalne savete reis-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić rekao je da se ta Islamska zajednica ni na koji način neče mešati u to pitanje, naglasivši da ’’nisam za to da neko kome taj deo delatnosti ne pripada upada i islamsku zajednicu vuče u tom pravcu, bez obzira da li je to Islamska zajednica Srbije ili Islamska zajednica u Srbiji’’.

On je dodao da je ustavom islamske zajednice definisano je rešavanje verskih, a ne građanskih pitanja.

"Time treba da se bave političke partije koje su od svojih glasača dobile legitimno pravo da ih predstavljaju. Imamo ovde dve relevantne političke opcije i imamo puno poverenja u njih da će one naći najbolji zajednički jezik koji će stvoriti takvu pretpodstavku da se najbolje ostvare, odnosno realizuju zahtevi i artikulišu potrebe Bošnjaka u ovoj regiji. Samo tako možemo doći do istinski jednog organa koji će ostvarivati nacionalna prava ovih ljudi, a i doći ćemo do jedne stabilnih političke situacije koja je toliko neophodna bila u ovom proteklom vremenu”, kaže on.

Na radnom sastanku sa novinarima koji je danas organizovao rijaset islamske zajednice Srbije- reis-ulema zahvalio je medijskim poslenicima iz tog kraja koji su, kako je rekao svojim objektivnim izveštavanjem doprineli stabilizaciji sveukupnih prilika u regionu.

Zilkić je poslednje godine okarakterisao kao najmračniji period u Istoriji islamske zajednice na tim prostorima, koji je za posledicu imao verbalne i fizičke sukobe, dodavši da su se i novinari neretko našli u njihovom središtu.

Reis-ulema Adem Zilkić rekao je da jedinstvena Islamska zajednica koncept od kog Islamska zajednica koju on predstvalja ne odustaje, dodavši da je to jedinstvo već prisutno u narodu. On je rekao da je zadovoljan relaksacijom političkih prilika u tom kraju, zahvaljujući čemu će, i uz angažovanje inostranih aktera, lakše i brže doći do pomenutog jedinstva i pomirenja.

Predstavnicima medija uručene su zahvalnice. Zahvalnicu za objektivno informisanje o radu Islamske zajednice Srbije i doprinos miru i stabilnosti u regionu između ostalih dobila je i televizija B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: