Kfor blizu kraja mandata

Ministar odbrane Nemačke izjavio je u Prištini da je Kfor blizu kraja mandata i naglasio da poslednji koraci misije moraju da budu dobro promišljeni.

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2010.

00:33

Default images

Posle susreta sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Markusom Bentlerom, Karl Teodor Gutenberg je izjavio da situacija na terenu nije besprekorna i da je pristustvo vojnika Kfora još potrebno, ali da se misija približava cilju.

“Ostalo je još toga da se uradi. Mi smo posle dugog puta došli do poslednjih 100 metara, ali i tokom tih poslednjih 100 metara mogu da se dese nepredviđene stvari i zbog toga sledeći koraci moraju biti pažljivi i dobro promišljeni", rekao je Gutenberg.

Kfor se, kako je rekao, približava drugoj fazi, koja, ako se uspešno sprovede, omogućava dalja smanjenja broja vojnika, koja moraju da budu dogovorena sa ostatkom NATO.

"Važno je da saveznici ne donose ishitrene odluke preko noći koje dovode do iznenađenja i ugrožavaju uspeh misije”, upozorio je Gutenberg.

Komandant Kfora Markus Bentler rekao je da ne postoji veza između smanjivanja Kfora i izgradnje Kosovskih bezbednosnih snaga i da bezbednosne snage prema mandatu koji trenutno imaju nisu zamena za Kfor.

Bentler je ocenio da Kosovu ne preti opasnost spolja, ali da region severa i dalje predstavlja izazov.

"U regionu Mitrovice i severno od reke Ibar još moramo da patroliramo naoružani i da odlučno nastupamo", ocenio je Bentler.

On je dodao da kada se uporedi današnja situacija sa onim što je već urađeno, onda su reči "skoro završen posao" primerene.

"Mi smo spremni da poslednjih 100 metara odlučno pređemo“, rekao je Bentler.

Za danas su predviđeni sastanci nemačkog ministra odbrane sa zvaničnima Euleksa i Međunarodne civilne kancelarije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: