Đifoni: Sarađivaćemo sa narodom

Priština -- Posrednik EU za sever Kosova Majkl Đifoni izjavio je da će predstavnici EU na severu sarađivati sa predstavnicima naroda u tom delu Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli

U intervjuu prištinskom listu "Koha ditore" Đifoni je kazao da je angažovanje EU na severu praksa i da nema veze sa institucionalnim autoritetima. "Ne može se reći da ćemo raditi sa paralelnim strukturama. Mi ćemo raditi i sarađivati s predstavnicima naroda, koji će nam izneti konkretne potrebe zajednice", rekao je Đifoni.

Prema njegovim rečima, EU samo pokušava da radi na osnovu svojih ciljeva i sa svoje tačke gledišta, na celoj teritoriji Kosova, što uključuje i sever i ne pokušava da na severu "smesti neko institucionalno prisustvo".

"EU samo pokušava da radi na osnovu svojih ciljeva i sa svoje tačke gledišta na celoj teritoriji Kosova, što uključuje i sever. Stoga, nema potrebe da se povlače konstatacije o tome da li mi radimo za ili protiv nekoga. EU radi samo na osnovu svojih ciljeva", rekao je Đifoni.

On je naveo da EU nema neki specijalan plan za sever Kosova. "EU ima svoje ciljeve, mi smo identifikovali nekoliko jasnih linija koje nas mogu odvesti u pravcu ispunjenja tih ciljeva. Naši ciljevi tamo su isti kao i na celom Kosovu, znači ne samo na severu", rekao je Đifoni.

"Ono što EU zahteva su: stabilnost, bolje upravljanje, bezbednost, vladavina prava i poboljšavanje socioekonomske situacije građana", poručio je italijanski diplomata.

U akciji EU na severu ne postoje vremenski rokovi, dodao je on. "Naš plan je samo razjasnio ciljeve i potrebe kako postepeno i na pragmatičan način ići napred... Za nas nije bitno samo prisustvo, nego nam je važno da konkretno radimo i da budemo što bliži zajednici", rekao je Đifoni.

On je kazao da je ubeđen da će Beograd i Priština razgovarati o severu Kosova.

Info

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Rekonstruisana Vlada Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači obavio rekonstrukcija Vlade Kosova. Zamenjena šestorica ministara i oformljeno novo Ministarstvo za evropske integracije.

Kosovo sreda 31.03. 20:24 Komentara: 0
strana 1 od 991 idi na stranu