Film, fudbal, politika

Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je snimanje filma "Montevideo, bog te video" koji se bavi najvećim uspehom jugoslovenske fudbalske reprezentacije.

Izvor: B92

Nedelja, 21.03.2010.

18:45

Default images

Inspirisan velikim uspehom fudbalske reprezenatcije Kraljevine Jugoslavije na Prvom svetskom prvenstvu u Urugvaju, film "Montevideo, bog te video" trebalo bi bar na velike ekrane da vrati duh starog Beograda i sjajnu prošlost. Snimanje filma, danas je obišao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Dve stotine kostimiranih statista, oldtajmeri, zaprežna kola, pa čak i tramvaj s početka prošlog veka, vratili su centru Beograda, bar na jedan dan izgled iz tridesetih godina prošlog veka.

Film "Montevideo, bog te video", nije samo podsećanje na najveći uspeh jugoslovenskog i srpskog fudbala već i melodramaksa priča o slavnoj prošlosti, proverenim vrednostima i pravim junacima.

Predsednik Tadić pohvalio je glumce da su dobro uvežbali fudbalske akcije.

“To jeste igra nad svim igrama, nema dileme i vidim da ste vi dobro uvežbali tu igru. Odlični su vam driblinzi, odlično štopovanje… Sve ste uradili što je trebalo, izbacili vazduh, smirili loptu i onda tačno postavili levu stajnu nogu”, ocenio je on.

Tadić se složio sa jednom od teza u filmu - da je u Srbiji najteže napraviti tim.

”Jeste, i to je tačno, to ja znam kad se pravi Vlada koliko je teško napraviti tim. Danas sam baš jednom ministru rekao da je politika timski rad, a nije individualna stvar, istrčavanje po terenu

i driblinzi koji nigde ne vode - već je svrha dati gol”, objasnio je predsednik Srbije.

Da bi učestvovali na Prvom svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. u Urugvaju, reprezentativci Jugoslavije putovali su brodom čak 16 dana.

Bez pravih priprema, na startu turnira pobedili su Brazil kada je prvi gol postigao i najmlađi u ekipi, Aleksandar Tirnanić.

U godini u kojoj reprezenatcija Srbije prvi put učestvuje na mundijalu, istorijski uspeh i osvojeno treće mesto pre 80 godina bili su inspiracija za film, ali i seriju, dokumentarac, monografiju i izložbu koji će uslediti, najavljuje reditelj Dragan Bjelogrlić.

“Ako budem u uspeo u ovom filmu da spojim moje tri ljubavi - a to je ljubav prema sportu i sportskom duhu, ljubav prema melodrami i ljubav prema svom narodu - ja ću biti zaista srećan i smatraću da sam svoj zadatak ispunio”, kazao je on.

Predsednik Srbije, koji je od filmske ekipe na poklon dobio dres, repliku onog koji su nosili jugoslovenski reprezentativci u Urugvaju, najavio je, razgovarajući sa glumcima, da će pratiti reprezentaciju Srbije na ovogodišnjem svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: