Nove tehnologije pomažu oporavak

Beograd -- Nove tehnologije iz oblasti biomedicinskog inženjerstva omogućavaju brži i kvalitetniji oporavak najtežih bolesnika sa oštećenjima mozga i kičmene moždine.

Izvor: B92
Podeli

Brojne inovacije i koncepti u oblasti programa električne funkcionalne stimulacije rezultat su istraživačkog rada stručnjaka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

U saradnji stručnjaka za biomedicinsko inženjerstvo i lekara iz Klinike za rehabilitaciju u Sokobanjskoj primenjena su brojna pomagala i nove terapijske metode koje doprinose uspešnijem oporavku obolelih.

Najnovija inženjerska inovacija je motorizovani dubak za osposobljavanje pacijenta za ponovni hod.

Umesto da obolelog pridržavaju terapeuti, povlačeći ga i pridržavajući da ne padne, ova motorizovana sprava pacijentu omogućava samostalne i pravilnije korake, skraćujući težak period od nepokretnosti do prohodavanja i olakšavajući rad terapeutima.

Savetnik za nauku Laslo Švirklih objašnjava da se pokret kod pacijenata izaziva električnim stimulacijama.

“Druga oblast kojom se intenzivno bavimo nekih tridesetak godina jeste funkcionalna električna stimulacija. To jest, pacijenti koji nisu u stanju da izvedu bilo koji pokret, mi pomoću električne stimulacije izazivamo taj pokret i tako pacijent uvežbava, nadajući se da vremenom kako oporavak ga stiže, da će ti pokreti biti funkcionalni i samostalni”, navodi on.

“Mi funkcionalnu stimulaciju ne smatramo trajnim rešenjem, nego samo kao tareapijsku metodu dok pacijentov mozak ne prihvati tu normalnu šemu hoda”, objašnjava Švirklih.

Teška oštećenja na mozgu nastaju najčešće kao posledica šloga, ali i zapaljenskih oboljenja, tumora, saobraćajnih udesa, povreda oružjem. Rezultat oštećenja su oduzetost jedne strane tela i gubljenje brojnih funkcija.

Razvoj neuronauka pokazuje, međutim, da ljudski mozak ima izvanrednu sposobnost da funkcije koje su izumrle usled oštećenja jednog dela mozga, ponovo oživi angažujući druge, neoštećene centre u mozgu.

Funkcionalna električna stimulacija kroz proces veštačkog izazivanja i ponavljanja pokreta, ubrzava taj proces, a pacijenti sa kojima je razgovarala ekipa B92, zadovoljni su rezultatima:

“Nisam mogla da hodam, uopšte nisam mogla da pomerim nogu ni jedan milimetar, isto tako ni ruku. Danas ja hodam. Ruku isto mogu da pokrećem, međutim, još nije završena terapija na ruci.”

“Ruka je bila potpuno oduzeta i zahvaljujući ovoj terapiji ovde, dosta se vratila.”

Još jedna od tehnika stimulacije izvodi se pomoću specijalne rukavice cele šake tzv. mešglav rukavice, kojom se ciljano stimulišu određeni delovi mozga.

Brojne studije u svetu pokazuju da jedino funkcionalna električna stimulacija, uz fizičke vežbe, daje dugotrajne pozitivne rezultate, a efekti su mnogo bolji od onih koje pruža standardna terapija.

Začetnici su naši stručnjaci, pre svega akademik Dejan Popović sa Elektrotehničkog fakulteta.

Direktor Klinike za rehabilitaciju Stevan Jović kaže da je rad profesora Popovića priznat u celom svetu.

“Ideje profesora Popovića su podržane i u Majamiju i u Hjustonu i sada se to isto radi i u Kopenhagenu. Profesor Popović objedinjuje celokupnu saradnju ova 3-4 centra u svetu”, navodi on.

“Naši doktori su išli i u Majami i u Hjuston i sada u Džekson, jer tamo se nalazi doktor Stokić, tako da nam je to olakšalo put da se uključimo u taj veliki svetski program funkcionalne električne stimulacije”, kaže Jović.

Klinika nažalost, isključivo iz sopstvenih sredstava, koja su minimalna, finansira rad svojih lekara na ovom projektu, a koji bi za dobrobit pacijenata mogao, prema rečima direktora, i brže i bolje da se razvija, da postoji finansijska pomoć države.

Gostovanje akademika Dejana Popovića u vestima B92 možete pogledati ovde.

Info

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Rekonstruisana Vlada Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači obavio rekonstrukcija Vlade Kosova. Zamenjena šestorica ministara i oformljeno novo Ministarstvo za evropske integracije.

Kosovo sreda 31.03. 20:24 Komentara: 0
strana 1 od 991 idi na stranu