Nagrada "Jelena Šantić"

Beograd -- Nagradu Fonda "Jelena Šantić", koja se dodeljuje u cilju očuvanja mira sa umetničkim dostignućima dobio je Književni festival "na pola puta" iz Užica.

Izvor: B92
Podeli

Nagrada se dodeljuje svake godine u znak sećanja na Jelenu Šantić baletsku umetnicu i mirovnu aktivistkinju. Ovogodišnji dobitnik nagrade je Festival koji se održava svakog aprila u Užicu, na pola puta između Sarajeva i Beograda, na kome gostuju pisci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Domaćini festivala su Užička gimnazija i Grad Užice

"Nama je jako važno da naš festival koji polako postaje prepoznatljiv u regionu, da informacija o njemu bude široko dostupna i verujemo da će to biti vetar u jedra našem malom festivalu", rekla je profesorka gimnazije u Užicu, Ružica Marjanović.

U obrazloženju nagrade žiri je ocenio da kvalitetom književnog programa i uspostavljanjem mostova među kulturama i narodima u regionu, Festival 'Na pola puta' na najpotpuniji način demonstrira umetnički i društveni angažman kakav je Jelena Šantić zagovarala", navodi se u obrazloženju.

"Ova nagrada je relativno skoro, pre 6 godina ustanovljena i ona je jedna od onih nagrada za ljude koji su uradili nešto što nije Grand parada, nego je nešto što znači malim ljudima i njihovim gradovima, državi i regionu. Za mene je ovogodišnja nagrada nešto posebno značajno, zato što je dobija Ružica, odnosno festival "Na pola puta", organizatori i autori ovog projekta", kaže članica UO fonda “Jelena Šantić”, Goranka Matić.

"Ružica i ekipa oko užičke gimnazije su uspeli dovući te pisce iz regije, a da to ne bude samo jedan plitak gest, da to ne bude samo zgodna slučajnost da je Užice na pola puta između Sarajeva i Beograda, nego da to zaista bude mesto susreta", izjavio je učesnik festivala “Na pola puta”, Boris Dežulović.

Nagradu fonda "Jelena Šantić", do sada su dobili Beogradski festival igre i program "Slobodna zona" Kulturnog centra Reks.

A u sklopu programa povodom dodele ovogodišnje nagrade, predstavljeni su radovi učesnika konkursa za logo Fonda.

Pobednički logo, delo je Davida Širkoskog, učenika Dizajnerske škole iz Beograda.

strana 1 od 991 idi na stranu