Protest zbog "brisanja" Jugoslovena

Beograd -- Centar za razvoj civilnog društva kritikovao je izjavu ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da Jugosloveni ne mogu biti nacionalna manjina.

Izvor: B92
Podeli

CRCD upozorava javnost da ministar Čiplić briše jednu nacionalnu manjinu iz sastava građana ove zemlje na potpuno arbitraran način. Ministar Čiplić je na konferenciji za štampu 12. marta 2010. izjavio da Jugosloveni ne mogu imati status nacionalne manjine niti svoj savet, "jer im nedostaju jezik, pismo i književnost".

"Danas se ne priznaju manjinska prava nacionalno deklarisanim Jugoslovenima; ko će sutra biti sledeći na 'spisku nepriznatih' koji sastavljaju bahati predstavnici izvršne vlasti protiv slobodno, masovno i javno izražene volje građana ove zemlje?", pita CRDC u saopštenju dostavljenom medijima.

"Ovakvim stavom (o Jugoslovenima) ministar Čiplić grubo krši manjinska prava deklarisanih Jugoslovena, kojih je po poslednjem popisu stanovništva iz 2002. bilo 80.721, što ih čini trećom po veličini manjinskom zajednicom u Srbiji (van područja AP Kosovo i Metohija)" navodi se u saopštenju i dodaje: "CRCD je sa uznemirenošću i zaprepašćenjem primio ovakvu vrstu odsečnog prosuđivanja ministra Čiplića o jeziku, pismu i književnosti, odnosno o stvarima koje se tiču struke i nauke i nadilaze kompetencije i nadležnosti ministarstva na čijem čelu je ministar Čiplić."

CRDC navodi i da "složena stručna tema jezika, pisma i književnosti etničkih Jugoslovena ne može biti predmet jedne polurečenice niti pitanje političke (ne)spremnosti da se jednom manjinskom identitetu osiguraju po zakonu pripadajuća mu prava".

"Jugosloveni svoj jezik nazivaju srpsko-hrvatskim ili hrvatsko-srpskim, imaju dva pisma, latinicu i ćirilicu, i vrhunsku književnost stvaranu upravo na tom jeziku. Stvaraoci koji su se izjašnjavali kao nacionalno deklarisani Jugosloveni dobijali su najveća priznanja za svoj doprinos svetskoj kulturi, uključujući tu i Nobelovu nagradu".

CRCD podseća javnost na svoje iskreno zalaganje za očuvanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava samo par dana pre ove diskriminatorske izjave ministra Čiplića. "Ovakvo ponašanje ministra na žalost dovodi u ozbiljnu sumnju kompetencije i namere prvog čoveka ovog ministarstva. Ne samo što krši odredbe iz niza članova Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, odredbe iz niza članova Zakona o zabrani diskriminacije, člana 26 Zakona o ministarstvima, odredbe Deklaracije Ujedinjenih nacija o pravima pripadnika nacionalnih ili etničkih, verskih i jezičkih manjina i Okvirne konvencije Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina, nego ministar Čiplić, grubo kršeći manjinska prava pripadnika jugoslovenske nacionalne manjine, izlaže etničke Jugoslovene podsmehu i nipodaštavanju, kakvom nijedna manjinska zajednica u Srbiji nije izložena", kaže se u saopštenju.

CRCD sa zadovoljstvom konstatuje da 814 Egipćana, 584 Aškalije i 572 Grka u Srbiji uživaju priznanje države tj. da ih država uvažava kao nacionalne manjine. Ali CRCD ne može da prećuti da je diskriminacija Jugoslovena koju primenjuje ministar dr Čiplić nešto najneprimerenije što se može očekivati sa mesta prvog čoveka resora koji se zove Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. CRCD poziva javnost da u skladu sa načelom nediskriminacije i pravnim propisima reaguje na ovaj skandalozan, nezakonit i svake osude dostojan atak ministra za ljudska i manjinska prava na nacionalni identitet 80 hiljada građana Srbije, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 135 idi na stranu