Ban: Svet neće zaboraviti na Haiti

Beograd, Port-O-Prens -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun obećao Haićanima da ih svet neće zaboraviti posle zemljotresa koji je odneo 230 000 života i zemlju ostavio na rubu propasti.

Izvor: B92
Podeli

Haitiju sada preti opasnost od poplava i širenja zaraze, a veliki problem je nasilje u ogromnim improvizovanim naseljima, za one koji su u potresu ostali bez krova nad glavom. Tokom druge posete Haitiju od 12. januara, Ban Ki Mun je razgovarao sa predsednikom Prevalom o donatrorskoj konferenciji za Haiti 31. marta.

Generalni sekretar svetske organizacije posetio je šatorsko naselje u kome već tri meseca živi 40 hiljada ljudi, što je još jedan dokaz o sporoj podeli međunarodne pomoći.

"Sa raspodele hitne pomoći prelazimo na obnovu i oporavak, ali je situacija je i dalje veoma teška", ocenio je Ban Ki Mun.

Ban je imao priliku da razgovara i sa dvoje glumaca, Šonom Penom i Marijom Belom, koji borave na Haitiju u okviru humanitarne misije.

“Znam da podržavate međunarodne organizacije za prava žena, time se bavi i poseban panel Ujedinjeniha nacija, i nadam se da podržavate i program koji sprovodimo u ovakvim naseljima", poručila je Marija Belo generalnom sekretaru UN.

"Svi koji rade u Ujedinjenim nacijama zaista daju sve od sebe da misija na Haitiju uspe. Situacija je složena, i dopremanje pomoći do onih kojima je napotrebnija nije nimalo lak posao", ocenio je Šon Pen.

strana 1 od 991 idi na stranu