Tadić: Ganiću može da se sudi u BiH

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se Srbija ne protivi da član ratnog predsedništva BiH Ejub Ganić bude izručen sudskim organima BIH.

Izvor: B92

Nedelja, 14.03.2010.

16:45

Default images

On je naglasio i da sve zemlje regiona treba da završe saradnju sa Haškim tribunalom. Boris Tadić kaže da vlasti Srbije neće imati primedbu ukoliko britanske pravosudne institucije donesu odluku da Ejupa Ganića izruče Bosni i Hercegovini. On je dodao i da se u idealnim situacijama optuženima sudi pred nacionalnim sudovima.

"Za Srbiju uopšte nije centralno pitanje da Ganić bude izručen Srbiji, već da se dogodi sudski proces. Za Srbiju je Ejup Ganić nezaobilazan činilac i Srbija nema ništa protiv da on bude izručen BiH", kaže predsednik Srbije.

Tadić kaže da Srbija želi da veruje da će pravosuđe Bosne i Hercegovine biti u stanju da obezbedi fer suđenje. On je dodao i da je istovremeno veoma ponosan na sudove u Srbiji koji su dokazali da dovršavaju procese protiv optuženih za ratne zločine, podsećajući na slučaj "Škorpiona".

Tadić je rekao i da očekuje da će Hrvatska pružiti sve dokaze u vezi sa procesom koji se pred Haškim tribunalom vodi protiv Ante Gotovine.

"U tom kontekstu bih rekao da osobađanje Gotovine zbog nedostatka dokaza ne bi doprinelo boljim odnosima. I želim da uspostavimo standard, da se obavežemo jedni drugimaa da sarađujemo sa Hagom kako bi se skunula ljaga sa čitavih naroda, kako bismo uspostavili proces pomirenja", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije izjavio i da integritet Srbije ne sme biti doveden u pitanje i da će Srbija učestvovati na regionalnom konferenciji na Brdu kod Kranja, ako predstavnici Albanaca sa Kosova i Metohije na tom skupu budu učestvovali u skladu sa principima Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: