Obolelim radnicima ponuđena nagodba

Beograd -- Radnicima koji su oboleli posle rada na raščišćavanju ruševina Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, ponuđena je nagodba od 675 miliona američkih dolara.

Izvor: B92
Podeli

Nagodba je rezultat višegodišnjih napora i pregovora između oštećenih i kompanije Dabl-ju-ti-si Keptiv Inšurans, koju je osnovala Vlada u cilju rešavanja pravnih pitanja posle 11. septembra. Pravni zastupnici oštećenih i gradski zvaničnici veruju da će radnici pristati na nagodbu. Ukoliko se za nagodbu izjasni manje od 95 odsto oštećenih - dogovor otpada.

Uprkos činjenici da se govori o stotinama miliona dolara, najveći broj radnika bi, ako pristane na nagodbu, dobio tek minimalni iznos nadoknade od oko tri jade dolara.

Stolar Džejms Nolan jedan je od hiljadu onih koji danas usled izloženosti prašini i dimu posle 11. septembra imaju ozbiljne zdravstvene probleme.

"Ukoliko prihvatimo nagodbu, u slučaju moje smrti, moja porodica će dobiti kakvu - takvu novčanu nadoknadu. Ima argumenata i za i protiv, ali mislim da je korisno da pristanemo", kaže Nolan.

I gradski zvaničnici i pravni zastupnici oštećenih nadaju se da će radnici prihvatiti ponuđenu novčanu nadoknadu.

"Ponoviću reči gradonačelnika - ne daj Bože da se ponovi 11. septembar i da ne bude nikoga da pomogne. Verujem da svi oni koji trpe posledice treba da dobiju neku nadoknadu", rekao je iz Saveta za društvenu odgovornost grada Njujorka Majkl Kardozo.

"Na osnovu iznetih činjenica i okolnosti, verujem da je nagodba pravedna i razumna. Svi naši klijenti imaće priliku da to sami procene", izjavio je pravni zastupnik oštećenih Mark Bern.

Nagodbu će prvo morati da odobri sudija, a zatim će oštećeni imati rok od 90 dana da odluče da li će ili neće prihvatiti nagodbu.

Info

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Rekonstruisana Vlada Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači obavio rekonstrukcija Vlade Kosova. Zamenjena šestorica ministara i oformljeno novo Ministarstvo za evropske integracije.

Kosovo sreda 31.03. 20:24 Komentara: 0
strana 1 od 991 idi na stranu