SLO: Opozicija traži referendum

Ljubljana -- Dve slovenačke opozicione stranke su predale zahtev za raspisivanje referenduma o zakonu o "izbrisanima".

Izvor: B92
Podeli

Slovenačka demokratska stranka, koju vodi Janez Janša, i Slovenačka nacionalna stranka, kojoj predsedava Zmago Jelinčič Plemeniti, su danas predale zahtev za raspisivanje zakonodavnog referenduma, na kome bi državljani Slovenije odlučili da li podržavaju stupanje na snagu zakona o "izbrisanima" koji je usvojen 8. marta.

Pomenute stranke smatraju da će pomenuti zakon, uprkos suprotnim tvrdnjama vladajuće koalicije, imati finansijske posledice po Sloveniju.

Naime,1992. godine je Slovenija iz registra stalnih stanovnika izbrisala sve one državljane ostalih, nekadašnjih jugoslovenskih republika, koji nisu zatražili slovenačko državljanstvo. Time je, prema mišljenju mnogih, Slovenija izvršila najveće, masovno kršenje ljudskih prava, jer je brisanjem 25.671 osoba ostala bez svih građanskih i ljudskih prava.

Ustavni sud Slovenije je već dva puta to ocenio kao neustavni potez i tražio popravljanje nanete nepravde. Tek pre četiri dana je slovenački parlament izglasao zakon kojim se "izbrisanima" omogućava vraćanje statusa stalnih stanovnika Slovenije i tome pritičuća prava.

Opozicija zahteva referendum tvrdeći da će ovaj zakon imati teške finansijske posledice po Sloveniju, jer bi "izbrisani" mogli da traže i dobiju odštetu za nanetu krivicu, ali i da ostvare prava koja su im uskraćena, poput penzija i kupovine društvenih stanova.

Pored toga, opozicija smatra da je zakon suviše "rastegljiv" i da bi omogućio onima "koji su možda čak napadali oružjem Sloveniju da sada za to svoje delo budu nagrađeni".

Zbog toga je taj zakon, prema njihovom mišljenju, "rasprodaja osnovnih vrednosti na kojima je zasnovana država Slovenija" i grubo vređanje svih koji su je gradili kao samostalnu državu.

Slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova je već odgovorilo na ove tvrdnje, saopštivši da se ovim zakonom "nikome ništa ne poklanja, već se ljudima samo otvara mogućnost da im se vrati ono što im je bilo protivpravno oduzeto", kao i da zakon isključuje mogućnost vraćanja statusa osobama koje su osuđene ili se protiv njih vode krivični postupci.

Tokom današnje rasprave u parlamentu su predstavnici koalicije tvrdili i da niko nema pravo da nekome oduzme stalno boravište ili ga izbriše iz spiska stalnih stanovnika, jer je to "civilizacijska norma i usvajanje tog zakona je kriterijum po kom Slovenija pripada civilizovanim državama".

Info

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Rekonstruisana Vlada Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači obavio rekonstrukcija Vlade Kosova. Zamenjena šestorica ministara i oformljeno novo Ministarstvo za evropske integracije.

Kosovo sreda 31.03. 20:24 Komentara: 0
strana 1 od 991 idi na stranu