Upućena molba za izručenje Ganića

Beograd -- Srbija je i zvanično od Velike Britanije zatražila izručenje člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića.

Izvor: B92
Podeli

Uz molbu za izručenje, Ministarstvo pravde Srbije uputilo je britanskim kolegama i obimnu sudsku dokumentaciju koja pojašnjava razloge zbog kojih traži Ganića.

Skoro mesec dana pre isteka roka za dostavljanje zahteva za izručenje Ejupa Ganića, Ministarstvo pravde Srbije prikupilo je svu dokumentaciju i sa zahtevom za izručenje poslalo u London.

Sad je na potezu britansko pravosuđe koje treba da dodnese konačnu odluku o tome da li će Ganić biti izručen i kome – Srbiji ili Bosni i Hercegovini.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen uveren je da će, zahvaljujući dokumentaciji, Ganić uskoro krenuti put Beograda.

“Što se tiče dokumentacije, u njoj se nalaze svi dokazi koji se odnose na događaje iz ’92. godine, odnosno na ’Dobrovoljačku’. To je 800 strana precizne dokumentacije koja govori o kompletnom zločinu koji se desio tamo i naravno o učešću Ganića u samom događaju”, kaže Homen.

Predsedavajući predsedništva BiH Haris Silajdžić nastavio je svoj angažman na oslobađanju Ganića, pa je čak otputovao u London, gde će se tim povodom sastati sa više britanskih državnih zvaničnika.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da Silajdžić zloupotrebljava funkciju i vrši pritisak na pravosuđe.

U međuvremenu, oglasio se i lider Stranke demokratske akcije, koja je pokrenula peticiju za oslobađanje Ganića, Sulejman Tihić, ocenom da je srpski zahtev za izručenje ponovo pogoršao odnose izmejdu dve zemlje, ali i stanje unutar Bosne i Hercegovine.

A više o dešavanjima u BiH, kada je reč o “slučaju Ganić“, možete čitati u posebnoj vesti.

Pomirljiviji tonovi stigli su iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine. Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je saradnja sa Tužilaštvom BiH, uprkosu nesuglasicama u “slučaju Ganić“, zadovoljavajuća.

Ejup Ganić uhapšen je 1. marta u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 92.

Okružni sud u Vestminsteru odbio je njegov zahtev da ga pusti na slobodu uz kauciju, a Viši sud će sutra razmatrati Ganićevu žalbu na tu odluku.

Info

SAD i Italija o Deklaraciji

Vašington -- Sjedinjene Američke Države su pozdravile Deklaraciju o Srebrenci, kao pozitivan korak ka pomirenju. Italija kaže da je to važan korak za evropski razvoj Srbije.

Svet sreda 31.03. 22:38 Komentara: 1

Rekonstruisana Vlada Kosova

Priština -- Premijer Kosova Hašim Tači obavio rekonstrukcija Vlade Kosova. Zamenjena šestorica ministara i oformljeno novo Ministarstvo za evropske integracije.

Kosovo sreda 31.03. 20:24 Komentara: 0
strana 1 od 991 idi na stranu