Vekarić: Ganić-politički slučaj

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je saradnja sa Tužilaštvom BiH zadovoljavajuća, ali da je "slučaj Ganić" zašao u sferu politike.

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2010.

10:48

Default images

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić očekuje da će dokumentacija u slučaju Ganić biti dostavljena britanskom sudu u petak. On je rekao i da treba ispuniti britanske formalne zahteve. "Ne raduje nas što na ovaj način razbuktavamo i tako urušene odnose sa BiH, ali ratni zločini se moraju rešiti", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, politika se u tom slučaju mnogo meša u pravosudne stvari, a sud u Velikoj Britaniji će odlučiti da li su jači argumenti Srbije ili BiH u zahtevima za ekstradiciju Ganića.

Vekarić kaže da ratni zločin u Srebrenici mora biti definisan kao genocid i da u protivnom nema smisla usvajati deklaraciju o Srebrenici.

"Nema smisla da se donosi ta deklaracija ako u njoj ne piše da je to bio genocid. Treba poštovati odluku Međunarodnog suda pravde i njihovu definiciju našeg nečinjenja u odnosu na Srebrenicu", kazao je Vekarić u "Kažiprstu“.

On je naveo da bi za tekst deklaracije o Srebrenici "prepisao rezoluciju Evropskog parlamenta o tome, jer je jasna, pravedna i poštuje žrtve".

Gostovanje Bruna Vekarića u "Kažiprstu" možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: